Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
28 april 2009

Onderzoek onder 300 lezers wijst uit:
Christelijke jongeren vóór Koningshuis, maar niet uit principe

Amersfoort - Christelijke jongeren steunen het Koningshuis, maar het merendeel doet dat niet uit geloofsovertuiging. Dat blijkt uit een via internet uitgevoerd onderzoek onder ruim 300 lezers van 'X(ist) in Christ', het opiniemagazine van christelijke jongeren.

84 procent van de ondervraagde lezers is voorstander van het koningshuis. Als reden hiervoor noemt 67 procent dat het koningshuis het saamhorigheidsgevoel en de eenheid die het Huis geeft onder Nederlanders. Slechts 7 procent is pro omdat het koningshuis een door God gegeven instelling is. Uit het onderzoek blijkt ook dat het feit dat koningin Beatrix christen is, jongeren enthousiaster maakt (71 procent raakt enthousiaster over het koningshuis). 93 procent noemt het belangrijk dat een koning(in) in God geloofd. De meeste respondenten (46 procent) weet geen antwoord op de vraag wie de meest religieuze Oranje is.

SGP-Jongeren kritisch over Oranje
De jongerenafdeling van SGP reageert: "Zeker bij oudere generaties is er een emotionele verbondenheid met ons koningshuis. Bij jongere generaties is dit vaak minder sterk aanwezig. Eigenlijk zegt het koningshuis hun niet zoveel. Jongeren identificeren zich niet met het koningshuis. De SGP-jongeren nemen een gematigd standpunt in: niet het koningshuis, maar de waarden waar het huis van 'Oranje' zich voor inzette. Jammer genoeg blijkt hier weinig van bij de huidige generatie 'Oranjes'. (...) Juist daarom is het zo belangrijk ook nu de waarde te blijven zien van 4 en 5 mei. Deze data vertellen ons wél iets over onze geschiedenis. Ons koningshuis eigenlijk steeds minder. De christelijke cultuur verdedigt zij niet. Ook staan de opvattingen aan het Noordeinde vaak haaks op die van het volk. Als baken uit de geschiedenis heeft ons koningshuis nog waarde, maar meer niet.” De politieke jongerenclub 'de Jonge Democraten' schrijft dat ze voorstander van een ceremonieel Koningschap is. Het koningshuis is dan ontdaan van alle politieke macht en invloed, waardoor de spanning uit ons huidige staatsbestel wordt gehaald.

Máxima | de kosten | Calvijn niet pro-Oranje

* Prinses Máxima komt als meest favoriete Oranje uit de bus.
* De kosten van het Koningshuis (7 euro per Nederlander, per jaar) vindt bijna 80% 'reuze meevallen', nog geen 20% van de stemmers vindt het bedrag per jaar te hoog en zelfs 5% van de ondervraagden vindt dat het 'best wat meer mag zijn'.
* De Apeldoornse hoogleraar Kerkgeschiedenis Herman Selderhuis stelt in het blad dat Calvijn geen voorstander was van erfopvolging in het koningshuis, omdat de kans groot is dat er een ongeschikt iemand op de troon komt. De liefde van christenen voor Oranje is dankzij Willem van Oranje: hij koos voor het calvinisme (volgens Selderhuis was dat slim van Willem omdat Calvijn stelde dat prinsen in opstand mochten komen tegen het regime). De gemiddelde respondent is 22 jaar, noemt zichzelf overtuigd christen en heeft als opleidingsniveau havo/vwo en mbo/hbo. Het onderzoek is uitgevoerd door twee studenten Journalistiek van de Christelijke Hogeschool Ede in opdracht van X(ist) in Christ.

X(ist) in Christ is het opiniemagazine voor christelijke jongeren tussen de 16 en 21 jaar en bestaat sinds 2005. Meer informatie over dit magazine vindt u op www.xistinchrist.nl.

Inspirit Media is een uitgever van tijdschriften voor de christelijke doelgroep in Nederland. De missie van de uitgeverij is om christenen in Nederland te opiniëren, enthousiasmeren en toe te rusten om navolger te zijn van Jezus Christus. Uitgaven zijn o.a. de Elisabethbode, CV Koers, Uitdaging, Aan de Hand, Leadership, Quinta en X(ist) in Christ. Voor een volledig profiel verwijzen we u naar de website: www.inspiritmedia.nl.

Noot voor de redactie -