Ingezonden persbericht


Persbericht

Aantal transacties met Visa betaalkaarten in Europa stijgt met 9% in eerste kwartaal 2009

Amsterdam, 28 april 2009 - Visa Europa, het ttoonaangevende Europese betalingssysteem, zag het aantal transacties op zijn krediet- en betaalkaarten in het eerste kwartaal van 2009 met 9% stijgen vergeleken met dezelfde periode in 2008. In totaal heeft Visa Europa meer dan 1,62 miljard transacties verwerkt tussen 1 januari en 31 maart 2009, ten opzichte van 1,49 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

De hoogste procentuele stijging was een toename van 36% in het aantal kaarttransacties voor zaken als elektriciteit, gas, water en rioolrechten. Het aantal transacties in restaurants steeg met 16% en 13% bij supermarkten en andere levensmiddelenwinkels. E-commerce groeide sterk met een toename van 26%, het bewijs dat de internetwinkel terrein wint ten opzichte van de 'gewone' winkel. Bestedingen met betaalkaarten namen eveneens sterk toe met 14%. In het eerste kwartaal van 2009 steeg de waarde van alle transacties van Visa Europa met 2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Bij de presentatie van de cijfers tijdens de Visa Insights conferentie in Berlijn zei Steve Perry, commercieel directeur van Visa Europa: 'Onze cijfers laten duidelijk zien dat de consument steeds vaker kiest om te betalen met een Visa kaart -- met name betaalkaarten - in plaats van met contant ggeld of cheques.'

'Veel Europese landen zijn in een recessie beland. Door prijsconcurrentie en de consument die de hand op de knip houdt, is de groei van de totale transactiewaarde afgenomen. Het aantal transacties blijft echter sterk toenemen, wat erop duidt dat de consument steeds meer transacties doet. Tijdens het winkelen erkent de consument dat betaalkaarten veiliger en gemakkelijker in het gebruik zijn dan contant geld.'

Over de bestedingscijfers van Visa Europa

Aan de hand van de bestedingscijfers worden de transacties in kaart gebracht die de Europese consument met Visa- debetkaarten en creditcards verricht en welke door Visa Europa worden verwerkt. Deze gegevens zijn door Visa Europa verwerkt tussen 1 januari 2009 en 31 maart 2009. Van alle transacties bestond circa 75% uit transacties met debetkaarten.

# # # #

Over Visa Europa
Er zijn ruim 360 miljoen debet-, credit- en zakelijke Visa kaarten in omloop in Europa. Deze kaarten zijn gebruikt voor aankopen en geldopnamen ter waarde van ¤ 1,3 triljoen in de twaalf maanden voorafgaande aaan juni 2008. 11,4% Van alle consumentenaankopen in Europa wordt met een Visa kaart gedaan.

Visa Europa is een coöperatie die door 4.600 Europese banken wordt beheerd, welke is verenigd in juli 2004. In oktober 2007 is Visa Europa, door een exclusieve, onherroepelijke en eeuwige licentie, volledig onafhankelijk geworden van het wereldwijde Visa Inc.

Als toegewijde Europese organisatie kan Visa snel inspelen op de specifieke marktbehoeften van Europese banken, hun klanten en retailers. Visa kan zo tevens aan de doelstelling van de Europese Commissie voldoen om een echte interne markt voor betalingen te creëren.

Visa wordt wereldwijd geaccepteerd. Bovendien is het Visa/Plus betaalautomaatnetwerk één van werelds grootste netwerken dat in meer dan 170 landen toegang biedt tot contant geld in de lokale munteenheid.

Voor meer informatie, kijk op www.visa.nl.

-----------------------------------

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met: Bex*communicatie, Peter van Kessel
Telefoon: 040 294 52 52
E-mail: visa@bexcommunicatie.nl