Ingezonden persbericht


(28 april 2009 - Bericht van Platform Duurzame en Solidaire Economie)

P E R S B E R I C H T

Premier Balkenende reageert op Appel van Antwerpen over economische crisis

Tilburg, 28 april 2009 -
'De financiele en economische wereld van morgen mag niet lijken op die van gisteren.' Dit schreef de premier in antwoord op de oproep, gedaan in het recente Appel van Antwerpen van het Platform Duurzame en Solidaire Economie; een Appel dat ondertekend werd door vele Nederlandse en Belgische economen en beleidsadviseurs.

'Van bijdragen als de uwe', zo schreef de premier, 'maakt het kabinet dankbaar gebruik.' En hij voegt er aan toe: 'Voor de welvaart van Nederland is globalisering van groot belang, maar dan wel een globalisering die verantwoord is: houdbaar, duurzaam en solidair'.

Het zijn deze principes, die volgens de premier ook tot uiting kwamen in de specifieke punten van de Nederlandse inzet voor de recente G20 bijeenkomst, zoals het tot stand komen van een handvest voor duurzaam economisch handelen, steun aan de armste ontwikkelingslanden, het aanpakken van perverse prikkels vanuit de beloningsstructuren in de financiële sector, en een mondiaal klimaatakkoord.

Het is de tweede keer in relatief korte tijd dat de Nederlandse regering bij monde van premier Balkenende reageert op een Appel van het Platform DSE. In juli 2008 schreef dhr. Balkenende een brief aan prof. dr. Bob Goudzwaard, een van de economen die aan Platform DSE verbonden is. Daarin verklaarde hij 'de waarde te
onderschrijven van de Verklaring van Tilburg'. Ook zegde hij toe de verklaring 'te betrekken bij het denkproces over de Lissabonstrategie na 2010' (als de afgesproken evaluatie plaats moet vinden, red.)

Het Platform Duurzame en Solidaire Economie acht deze nieuwe positieve reactie met name van belang omdat ze van de premier zelf afkomstig is en derhalve ook het gehele kabinetsbeleid raakt. Het Platform gaat er van uit, dat ook bij de bestrijding van de economisch-financiele crisis het kabinet aan deze uitgangspunten vasthoudt.

In het verlengde van de Verklaring van Tilburg en het Appel van Antwerpen blijft het Platform daarbij attenderen op het spoedig ontwikkelen van een passend beleidsinstrumentarium, en op de noodzaak, de gehele Nederlandse bevolking te betrekken bij de transitie naar een meer duurzame en solidaire economie. Meer informatie is te verkrijgen via de website http://www.economischegroei.net

-------

Noten voor de pers

Meer informatie bij Lou Keune, 013-5433812

email info@economischegroei.net

Website http://www.economischegroei.net

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Platform Duurzame en Solidaire Economie