Ingezonden persbericht


-PERSBERICHT-

VIER OP DE TIEN MOTORBOOTBEZITTERS ONVERZEKERD HET WATER OP

ONDERZOEK BOOTBEZITTERS DOOR EUROPEESCHE VERZEKERINGEN

----------
Koninginnedag is voor velen het eerste moment in het vaarseizoen om met de boot het water op te gaan. Dan is het ook belangrijk dat men niet alleen de boot, maar ook de aansprakelijkheid goed verzekerd heeft. Bij een aanvaring kan materiële schade of persoonlijk letsel namelijk voor hoge kosten zorgen. 37% van de motorbootbezitters is echter niet verzekerd voor aansprakelijkheid via hun bootverzekering. Een derde van de motorbootbezitters heeft zelfs helemaal geen verzekering afgesloten voor de boot. Dit zijn een paar belangrijke conclusies uit een onderzoek in opdracht van reis- en recreatiespecialist Europeesche Verzekeringen onder eigenaren van boten met een (hulp)motor van 4 pk of meer.

Aansprakelijkheidsverzekering vaak onvoldoende
De helft van deze bootbezitters is van plan de komende zomermaanden vaak te gaan varen, één keer per week of vaker. De normale aansprakelijkheidsverzekering dekt in veel gevallen niet het besturen van een boot met een motor zwaarder dan 4 pk. Veel bootbezitters zijn hiervan niet op de hoogte. Deze bootbezitters zijn niet verzekerd, omdat men denkt dat het niet nodig is of omdat men er gewoonweg niet aan heeft gedacht. Vier op de tien weet niet waarom ze hun boot niet voor aansprakelijkheid verzekerd hebben, 31% denkt dat het hebben van een dergelijke verzekering niet nodig is, 3% heeft er niet aan gedacht.

Man aan het roer tijdens Koninginnedag
Een derde van de bootbezitters gaat zeker (6%) of misschien (28%) varen tijdens Koninginnedag. Van deze groep, zal twee vijfde (ook) in de stad varen, de helft gaat alleen buiten de stad varen (46%). De boot wordt door nog geen vijfde (18%) versierd op Koninginnedag. Het is meestal de man die tijdens het varen (op Koninginnedag) aan het roer staat en de vrouw die zorgt voor de hapjes en de drankjes. Van de ondervraagde mannen vindt 43% dat het hebben van een boot meer iets voor mannen dan voor vrouwen is, tegenover 23% van de vrouwen.

Alcohol aan boord
De helft neemt tijdens Koninginnedag alcohol mee aan boord, gemiddeld 1 á 2 soorten: vooral bier (37%) en wijn (29%). 6% neemt sterke drank mee. Er is veel onduidelijkheid over de regels voor alcohol aan boord. 44% van alle bootbezitters heeft geen idee hoeveel glazen alcohol diegene die aan het roer staat mag drinken aan boord. 75% van de ondervraagden zegt echter zelf nooit te drinken. Meer dan de helft vindt dat alcohol niet bij varen hoort.

Goed voorbereid het water op
Bijna een derde van de bootbezitters heeft geen preventiemiddelen aan boord. Circa de helft heeft zwemvesten en een EHBO-doos. Ruim een derde heeft een brandblusser. Ook een goede verzekering is van belang. "Zeker met grote drukte op het water zit een ongeluk in een klein hoekje. Vooral als er bij een aanvaring sprake is van letsel bij derden op een andere boot is een aansprakelijkheidsverzekering belangrijk. Wil je er zeker van zijn dat je onbezorgd het water op kunt gaan, check dan bij je verzekeringsadviseur of je voldoende verzekerd bent", zegt Ernst van Donselaar, Hoofd Marketing Communicatie, Europeesche Verzekeringen.

Onderzoek
De resultaten van het bootonderzoek zijn te vinden op europeesche.nl.

----------



Ingezonden persbericht