Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nederlander dood na snelwegroof

DRACHTEN/VALENCIA - Een Nederlander is in Valencia overleden als gevolg van een aanrijding na een brute beroving. Op 4 april jl. werd op een parkeerplaats langs de snelweg een rugzak uit zijn auto gestolen. Toen hij achter de dader aanrende, werd hij aangereden door een handlanger. Het slachtoffer lag twintig dagen in coma voordat hij aan zijn verwondingen bezweek.

Sinds enkele jaren brengen Dick (72) en Marianne (71) van der Laan de winter graag door in het zuiden van Spanje. Afgelopen januari vertrokken zij naar Zuid Spanje. Het stel heeft daar een heerlijke tijd. Op 4 april vertrekken zij met de auto naar huis, naar Drachten. In de namiddag eten zij iets op een parkeerplaats aan de snelweg A7 ten westen van Valencia.

Een onbetrouwbaar ogende man spreekt Dick en Marianne aan. De man blijkt niet alleen. Door het gesprek let het stel even niet op hun auto. Achter zich hoort Marianne gerommel. Een handlanger haalt op dat moment haar rugzak uit de auto. Marianne slaat alarm. Dick gaat achter de rover aan. Die springt in een gereedstaande auto, bestuurd door een derde trawant. Deze rijdt bewust op Dick in. De rovers gaan er vandoor, Dick blijft zwaargewond en buiten bewustzijn achter. Twee personen zijn getuige van het hele voorval en verlenen eerste hulp.

In het Universiteitsziekenhuis van Valencia vechten de doktoren voor zijn leven. Dick heeft een schedelbasisfractuur, een gebroken schouder, een gebroken sleutelbeen, gebroken ribben, geperforeerde longen en slecht functionerende nieren. Hij wordt beademd en kunstmatig in coma gehouden. De longontsteking die dan opsteekt is de druppel. Op 24 april 2009 overlijdt Dick.

Dat het om meedogenloze overvallers gaat, blijkt uit het feit dat zij drie uur na de roof op Dick en Marianne nog een overval pleegden. Marianne en haar twee getuigen herkennen de mannen en het type auto op beelden die de Spaanse politie hen toont.

Volgens het Nederlandse consulaat in Valencia worden daar gemiddeld twee keer per week identiteitspapieren en andere zaken van Nederlanders geroofd. Criminelen veroorzaken een aanrijding om in de consternatie daarna toe te slaan. Een andere truc is het lekprikken van banden, ernaast rijden en hierop wijzen. Zodra de bestuurder stopt en uitstapt, steelt een metgezel de auto leeg.

Marianne van der Laan landde maandag 27 april 2009 op Schiphol. Repatriëring van het lichaam van haar man volgt een dag later. Dick van der Laan wordt 1 of 2 mei in Drachten begraven

///////////////////////////////////////////////