Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 28 april 2009|



1. Crisisagenda pact Brabant
In het kader van de maatregelen ter bestrijding van de economische crisis is in samenwerking met overheden, onderwijs en de instellingen verenigd in het Pact Brabant (arbeidsmarkt), een 10-puntenplan opgesteld van maatregelen die op korte en middellange termijn kunnen worden uitgevoerd. GS stemmen in met de maatregelen rond de HRM-servicecentra, campagne rond het melden van vacatures, de inzet van O&O fondsen, het service document scholing, jongeren, stageplaatsen en leer-werkervaring, het behoud van kenniswerkers MBO-plus en de ondersteuning van ZZP'ers. GS stellen daarvoor E5 miljoen beschikbaar. GS informeren de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

2. Interim projectleider
In afwijking van het aanbestedingenbeleid stemmen GS in met een vervolgopdracht voor de interim projectleider concessiemanager openbaar vervoer. Met de opdracht is E100.000 gemoeid.

3. Brabantse projecten in Avro's Kunstuur
Avro's kunstuur gaat aandacht besteden aan Brabantse projecten op het gebied van design, kunst in de openbare ruimte, Schatten van Brabant en architectuur. De uitzendingen starten in mei. De commissie Bestuur en Middelen wordt hierover geïnformeerd.

4. Studiereis
Een medewerker van de provincie zal in het kader van een opleiding deelnemen aan een studiereis naar Singapore. Centraal staat de vraag naar de rol van de overheid bij het ontstaan van een excellent kennis- en innovatiemilieu.

5. Detailhandel en leisure
Brabant is de tweede provincie van Nederland voor wat betreft het aantal vierkante meters voor de detailhandel maar mist de aansluiting met de omliggende stedelijke netwerken. De schaalvergroting is merkbaar in het winkelaanbod en het consumentengedrag. Detailhandel en leisure kunnen worden ingezet voor de ontwikkeling van de ruimtelijk economische structuur. Omringende landen zijn terughoudend met het ontwikkelen van grootschalige perifere detailhandel. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van GS is uitgevoerd. Het onderzoek toont ook aan dat de gemeenten en de 'experts' de provincie zien als procescoördinator bij grootschalige ontwikkelingen en de experts daarbij een actievere rol verwachten bij het signaleren en faciliteren van nieuwe trends. GS informeren de statencommissie voor Ruimte en Milieu en betrekken het onderzoek bij het maken van beleidskeuzes rond detailhandel en leisure in de nieuwe structuurvisie RO.

6. Weerijs Zuid
Het ontwerp-inrichtingsplan Weerijs Zuid is door het college van GS vastgesteld. Daarmee start de voorbereidingsprocedure voor de definitieve vaststelling van het plan voor de inrichting van het landelijk gebied in een deel van het reconstructiegebied de Baronie rond Breda. Het doel is om onder meer voor 2450 ha de landbouwkundige structuur te verbeteren, in 3200 ha de landschapsstructuur te versterken, 136 ha ecologische hoofdstructuur te realiseren en ook 115 ha waterberging tot stand te brengen. Op 2 juni is er een informatieavond die ook de start van de formele tervisielegging markeert. Gedurende die periode kan iedereen zienswijzen tegen het plan indienen.

7. Intentieverklaring duurzaamheid Stadsoevers
Samen met de gemeente Roosendaal, Proper Stok, Bouwfonds, Aramis-Allee, ROC Kellebeek college ondertekent de provincie Noord-Brabant een intentieverklaring voor de proeftuin duurzame nieuwbouwwijk Stadsoevers. Dit is de huidige Spoorhaven. Het is de bedoeling een landelijk voorbeeldproject te ontwikkelen. Gedeputeerde Paul Rüpp zal de intentieovereenkomst ondertekenen.

8. Rioleringsplannen
GS hebben het beleidskader Verbrede Gemeentelijke Rioleringsplannen vastgesteld. Daarin is onder meer opgenomen hoe gemeenten, waterschappen en provincie gaan samenwerken aan deze plannen.

9. Natura 2000
Vanaf 25 mei aanstaande start een nieuwe reeks informatieavonden rond de Natura 2000 beheerplannen, Kampina, Vlijmens Ven/Bossche Broek, Loonse en Drunense Duinen, Pompveld/Kornse Boezem, Regte Heide/Riels Laag, Kempenland-West, Brabantse Wal en Markeizaat. Per gebied presenteert de provincie daar de inhoud van de concept-beheerplannen op hoofdlijnen. Dat blijkt uit een notitie over voortgang en proces van de Natura 2000 beheerplannen die GS naar de statencommissie Ruimte en Milieu hebben gestuurd.

10. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Eindhoven voor vernieuwen van een interne bebouwing en 2 nieuwe massageruimtes, Leenderweg 135, Stratum; de gemeente Maasdonk voor herbouw van een burgerwoning aan het Heeseind 6 te Nuland; de gemeente Oss voor verplaatsing manege en uitbreiding bouwblok naar Frankenbeemdweg 39 te Oss; de gemeente Sint-Anthonis voor het oprichten van twee Ruimte- voor Ruimte woningen; de gemeente Woensdrecht voor het oprichten twee nieuwe woningen, Calven 45 te Ossendrecht; de gemeente Woudrichem voor bouw appartementencomplex bestaande uit 8 winkels en 52 woningen, Wethouder de Joodestraat 1a/Raadhuisplein te Woudrichem.

Gedeputeerde Staten hebben goedkeuring verleend aan het wijzigingsplan ontwikkelingslocatie Nieuwstraat/Willibrorduslaan te Eersel, hebben gedeeltelijk goedkeuring verleend aan bestemmingsplan Schoenmakershoek Oost van de gemeente Etten-Leur, hebben ingestemd met zienswijze tegen verkoop vuurwerk in tuincentrum aan de Mastlanddreef 9 te Prinsenbeek gemeente Breda, hebben het wijzigingsplan Vlasakkers, 1e wijziging van de gemeente Someren goedgekeurd.


---- --