Wageningen Universiteit en Researchcentrum Geachte redactie,

Hierbij wil ik u namens de organisatie gaarne uitnodingen voor een persgesprek voor de vakmedia op dinsdag 28 april, van 12.00-13.30 uur in het Bestuurscentrum van Wageningen UR (gebouw 400), Costerweg 50, Wageningen over de resultaten van het omvangrijke Milk Genomics project. In dit project is op intensieve wijze gekeken naar de invloed van genetische aanleg bij koeien op de samenstelling van melk.

Daags daarna, op woensdag 29 april, is aan dit project een internationaal wetenschappelijk seminar gewijd, ter gelegenheid van de derde wetenschappelijke promotie aaan Wageningen Universiteit dit voorjaar rond Milk Genomics. Bijgaand treft u het programma aan. Overigens is het voor geĂŻnteresseerde journalisten desgewenst mogelijk dit seminar integraal bij te wonen. U kunt zich daarvoor laten registreren op de website van het project, www.milkgenomics.nl.

Persgesprek met lunch
Tijdens het persgesprek zullen medewerkers van het Milk Genomics project, waaronder projectleider prof. Johan van Arendonk van Wageningen Universiteit, de resultaten van het project tot nu toe uitvoerig belichten. Daarnaast zal onder meer de heer Ate Lindeboom namens CRV, organisatie op het gebied van rundveeverbetering. Waarschijnlijk zullen ook een of meer internationale sprekers van het seminar tijdens het persgesprek aanwezig zijn, maar op het moment dat deze mail uitgaat is nog niet bekend wie. Tijdens het persgesprek bieden wij u een lunch aan.

NB: In verband met de catering stellen wij het op prijs als u zich vooraf aanmeldt.

Toelichting
In 2004 startte Wageningen Universiteit in samenwerking met de zuivelsector - o.a. CRV en NZO - het omvangrijke Milk Genomics initiatief, geldelijk ondersteund door o.a. Technologiestichting STW en het ministerie van Economische Zaken. Het project heeft tot doel de invloed vast te stellen van de erfelijke aanleg bij koeien op de samenstelling van melk, m.n. de verhouding van verzadigd en onverzadigd vetzuur en van eiwitten (vooral van belang bij de productie van kaas). Via uitgekiende fokprogramma's kan de sector met behulp van de opgedane kennis innovaties ontwikkelen en daarmee inspelen op de veranderende behoeften bij de consument, die lettend op zijn gezondheid, bijvoorbeeld producten met meer onverzadigde vetzuren wil.

Thans is de eerste fase van het Milk Genomics project afgerond en zijn er interessante resultaten behaald. Die zijn niet alleen verwerkt in proefschriften, waarop drie promovenda in een tijdsbestek van zes weken zijn gepromoveerd of hopen te promoveren. Ook zijn er tot nu toe elf wetenschappelijke artikelen over het project verschenen en zijn er op niet al te lange termijn nog acht te verwachten. Overigens loopt het project nog een aantal jaren door. Verwacht wordt dat er tussn nu en vier jaar nog eens vijf wetenschappelijke promoties zullen plaats hebben.

Voor tussentijdse vragen kunt u te allen tijde contact met mij opnemen.