Leefbaar Rotterdam


maandag, april 27, 2009

Lerarentekort in Rotterdam

Het lerarentekort is in Rotterdam de afgelopen jaren aangepakt, door mensen zonder lerarenopleiding voor de klas te plaatsen. Hierdoor is het lerarentekort wel afgenomen, maar is ook de kwaliteit van het lerarenkorps gedaald. Het is zaak om er voor te zorgen dat leraren pas voor de klas komen, wanneer zij de capaciteiten hebben waar het vak om vraagt.

Op dit moment zijn er 22 scholen die begeleid worden om het niveau van hun leraren te verbeteren. Niemand zal hier tegen zijn, want waar iets gerepareerd moet worden, is het niet anders. Maar Leefbaar Rotterdam vindt dat we hier niet op aan moeten sturen. En dat doen we wel wanneer we onbevoegde leraren voor de klas zetten. De kwaliteit van het onderwijs komt hierdoor onder druk te staan.

Leefbaar raadslid Frans van der Hilst: In plaats van achteraf te moeten repareren, is het beter om van tevoren te zorgen voor vakbekwame leraren. Eerst vakbekwaam, dan pas voor de klas. Ook maakt Van der Hilst zich zorgen over wat de gemeente allemaal van scholen verwacht: Het is prima wanneer scholen iets extras kunnen doen. Maar de core-business van een school is en blijft lesgeven. Onze gemeente wil dat de verschillende scholen zich in totaal met 300 verschillende zaken bemoeien en dat is veel te veel. Het leidt de aandacht af van waar het om moet gaan: goed onderwijs.