Nederlands Jeugdinstituut


Jaarverslag 2008: Effectief werken jeugdsector in opmars

Het belang van evidence based-werken, op basis van een bewezen effectieve aanpak, wordt in de jeugdzorg steeds meer onderschreven. Een voorbeeld daarvan is de enorme vlucht van Triple P, een opvoedondersteuningsprogramma dat ouders helpt om emotionele en gedragsproblemen bij kinderen te voorkomen en te verminderen. Eind 2008 zijn er door het Nederlands Jeugdinstituut al 1.840 professionals getraind en twintig gemeenten en zorginstellingen werkzaam met Triple P. Eén en ander is te lezen in het Jaarverslag 2008 van het Nederlands Jeugdinstituut.

2008 is het tweede jaar in het bestaan van het Nederlands Jeugdinstituut als landelijk kennisinstituut voor jeugd- en opvoedingsvraagstukken. In dat jaar is het inhoudelijk fundament van het instituut gelegd. De kernactiviteit is het verzamelen, ontwikkelen en verspreiden van praktisch toepasbare kennis, die de jeugdsector kan gebruiken om allerlei jeugd- en opvoedingsvraagstukken effectief te kunnen aanpakken. De omzet van het instituut bedroeg in 2008 15,6 miljoen; 3,2 miljoen ofwel 21% méér dan begroot. De oorzaak van deze omzetstijging is onder meer een groot driejarig project, gericht op de aanpak van kindermishandeling in opdracht van het programmaministerie voor Jeugd en Gezin. Verder is in opdracht van het ministerie van OCW de ondersteuning van Zorg- en adviesteams (zats) voortgezet en van kwaliteitsteams voor sociale veiligheid in het onderwijs ter hand genomen. Tot slot waren er méér inkomsten dan begroot uit opdrachten van derden en inkomsten uit trainingen.

Kennisbank

Het Kenniscentrum van het Nederlands Jeugdinstituut heeft zich in 2008 ontwikkeld tot nationale kennisbank op het terrein van jeugd- en opvoedingsproblemen en effectieve methoden in de sector. Daarbij gaat het er enerzijds om gevalideerde kennis van effectief gebleken interventies naar de praktijk te leiden, anderzijds om in de praktijk gewortelde kennis (practice based) te expliciteren en in de kennisbank onder te brengen. Op die manier draagt het Nederlands Jeugdinstituut bij aan een cyclisch kennisproces van een collectief lerende organisatie. In 2008 is het Kenniscentrum begonnen met de publicatie van digitale themadossiers, waarin kennis over jeugd- en opvoedingsproblemen en over ontwikkelingen in de jeugdsector wordt gebundeld. Zo verschenen over jeugd- en opvoedingsproblemen onder andere dossiers over angststoornissen, delinquentie, kindermishandeling, gedragsproblemen, multiprobleemgezinnen en opvoedvragen. Voorbeelden van dossiers over ontwikkelingen in de jeugdsector zijn de brede school, Centra voor Jeugd en Gezin, professionalisering in de jeugdzorg en effectiviteit van jeugdinterventies.

Zie www.nji.nl

Donkere wolken

Aan het einde van het jaar pakken de donkere wolken van de financiële en economische crisis zich samen, wordt in het Jaarverslag van het Nederlands Jeugdinstituut geconstateerd. Voorspelbaar is dat deze crisis zal leiden tot meer opvoedingsstress in gezinnen en ook voor bepaalde groepen jongeren hard zal aankomen. Des te belangrijker is het te blijven investeren in kennis voor de praktijk van ontwikkeling en opvoeding.

Vraag een exemplaar aan.