Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Verkiezingen

Visueel beperkte kan kieslijst via telefoon beluisteren

28 april 2009

Personen met een visuele beperking kunnen voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement op 4 juni 2009 via de gratis kieslijsttelefoon (0800 - 444 4443) de kandidatenlijsten voor de verkiezing beluisteren. Ook kunnen deze personen via de kieslijsttelefoon de kandidatenlijsten in braille of met een grote letter bestellen.

De kieslijsttelefoon wordt ontwikkeld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in samenwerking met Viziris, de belangenbehartigingsorganisatie voor personen met een visuele beperking.

Een paar weken voor verkiezingen ontvangt iedere stemgerechtigde burger in Nederland een lijst met partijen en kandidaten waar op kan worden gestemd. De kieslijsttelefoon maakt deze informatie vanaf 18 mei 2009 tot en met de verkiezingsdag ook toegankelijk voor visueelbeperkten via telefoonnummer 0800 - 444 4443.

Om de toegankelijkheid van het stemproces voor personen met een visuele beperking in de toekomst te vergroten, heeft staatssecretaris Bijleveld onlangs een aantal wijzigingen ingediend op het wetsvoorstel `Stemmen in een willekeurig stemlokaal'. De staatssecretaris wil dat 25% van alle stemlokalen verplicht toegankelijk wordt gemaakt voor kiezers met een beperking. Ook moeten gemeenten hun burgers actief informeren over adressen, openingstijden en toegankelijkheid van stemlokalen. Tenslotte wil zij in de toekomst een aangepast model stembiljet mogelijk maken zodat kiezers met een visuele beperking zelfstandig kunnen stemmen.