Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Programma vernieuwing rijksdienst

Eerste Rijkspas uitgereikt aan minister Ter Horst

28 april 2009

Vandaag is de eerste Rijkspas uitgereikt aan minister Ter Horst. De Rijkspas is de nieuwe uniforme toegangspas voor de hele rijksoverheid. De pas geldt als identificatiemiddel voor de rijksambtenaar en voldoet aan de hoogste veiligheidseisen. Na vandaag wordt de pas geleidelijk ingevoerd. De Tweede Kamer is vandaag over de wijze van invoering geïnformeerd. Deze zomer gaan in ieder geval AZ, BZK, Justitie en VROM over op de nieuwe pas.

minister Ter Horst en de heer Welling onthullen de nieuwe rijkspas

Om de Rijkspas te kunnen invoeren hebben de ministeries afgesproken de toegangscontrolesystemen te uniformeren. De Rijkspas is een multifunctionele smartcard. In combinatie met pincode en/of biometrie kan de pas in de toekomst ook worden gebruikt voor het inloggen op PC of werkplek. Daarmee wordt de informatiebeveiliging verbeterd.

De veiligheid van de pas is op drie vlakken verzekerd. Allereerst door de inrichting van het productieproces, waarin veel aandacht is voor de bescherming van individuele persoonsgegevens. Ten tweede maakt de Rijkspas gebruik van de best denkbare chiptechnologie. De contactchip op de Rijkspas is dezelfde als die op het huidige paspoort. Tot slot worden de processen van uitgifte, beheer en inname van de Rijkspas uitvoerig getoetst.

De rijkspas maakt een effectievere bedrijfsvoering en een veilige, gebouwoverstijgende, samenwerking binnen de rijksoverheid mogelijk. Invoering van de Rijkspas levert een bijdrage aan de doelstellingen van het programma Vernieuwing Rijksdienst.

Bestanden


* Brief van de minister aan de Tweede Kamer over de voortgang van de rijkspas| Pdf-icoon Pdf-bestand Zie het origineel