Nederlandse Moslim Omroep

P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5


1 NIO/NMO


2 Dinsdag 28 april 2009

19.00-21.00 uur
Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam. Presentatie: Sharida Mohamedjoesoef

---
Onze hoofdgast is Prof. Dr. Petra Sijpesteijn. Deze historicus en Arabiste, sinds kort hoogleraar Arabische taal en Cultuur aan Universiteit Leiden, doet onderzoek naar de eerste 150 jaar van de islamitische geschiedenis, een periode waar weinig met zekerheid over bekend is. Ze doet onderzoek op basis van een nog vrijwel onontgonnen gebied, eeuwenoude papyrussnippers die in Egypte zijn gevonden. Met het onderzoek wil Sijpesteijn de verspreiding van het Arabisch in Egypte in kaart brengen. Het gebruik van het Arabisch liep niet helemaal synchroon met de islamisering van Egypte. Het Arabisch werd als taal vrijwel kort na de verovering door Arabische/islamitische legers gebruikt, terwijl de bevolking pas in de 14e eeuw in meerderheid moslim was.

Sijpesteijn: 'Men denkt vaak dat de veroveraars met de koran in de ene hand en het zwaard in de ander de islam verspreidden, maar lange tijd interesseerde het de heersers niet wat de mensen geloofden. Op vele terreinen betekende de komst van moslims helemaal geen waterscheiding.'

In de rubriek Islamitische canon beveelt studente Sheima Farag Tijdslijn van de islamitische kunst en architectuur van Nasser D. Khalili aan om de culturele rijkdom van moslims te benadrukken.

In De Kwestie van de Week kaart Midden-Oostendeskundige Robert Soeterik de VN-conferentie over racisme aan die in sterk gepolariseerde sfeer is verlopen. Door alle commotie vooraf blijft buiten beeld wat de conferentie wel heeft opgeleverd.

Ook aandacht voor het boek De Moskee; Politieke, architectonische en maatschappelijke transformaties van Cihan Bu?daci en Ergün Erkoçu, die hiermee de discussie over de moskee als bouwwerk willen nuanceren en verdiepen. In de jaren '70 werden moskeeën ondergebracht in oude schoolgebouwen, fabrieken of kerken. Door hun onzichtbaarheid vormden zij geen onderwerp voor het publieke debat. Nu er steeds meer nieuwe moskeeën worden gebouwd en de zichtbaarheid van moslims in het publieke domein daarmee

groter is geworden, vormen zij in toenemende mate het onderwerp van publieke discussies. Ergun Erkocu is een van de bedenkers van het concept van de Poldermoskee.

Vijfentwintig hoogopgeleide Marokkaanse migrantendochters vertelden eind jaren '90 aan Marjo Buitelaar hun levensverhaal. Tien jaar later heeft de cultureel antropologe een aantal van hen opnieuw geïnterviewd voor haar boek 'Van Huis uit Marokkaans'.

De Engelse versie heet ook wel Mohammed, Messenger of God. Maker en regisseur van de film, Moustapaha Akkad, komt uit Syrie en hij is door een aanslag van Al Qaeda in 2005 om het leven gekomen in Jordanie. Libie vormde de locatie waar de film werd opgenomen. Men is bezig aan een remake van deze controversiele klassieker. De Engelstalige versie heeft de gemoederen bezig gehouden in de islamitische wereld vanwege de mogelijke portrettering van de grondlegger van de islam en met niet-moslims als Anthony Quinn (in hoofdrol oom Mohammed, Hamza) in de cast.

Het orthodox-islamitische verhaal is schijnbaar glashelder. De Koran is in 23 jaar geopenbaard aan profeet Mohammed. Na diens dood stichtten zijn aanhangers en wereldrijk. Veel westerse islamologen volgen die visie eerbiedig. Maar vakgenoten betwijfelen dit scenario. Deze revisionisten baseren zich op de vroegste koranhandschriften en archeologisch materiaal. Zij willen ook de methoden gebruiken zoals bij Bijbelonderzoek gedaan wordt, gebaseerd op wetenschappelijke toetsing los van geloofsovertuiging. Dat stuit op veel verzet in de islamitische wereld. Er is een pijnlijk gemis aan een etymologisch woordenboek van het Arabisch. Zij organiseerde afgelopen weeekend de conferentie 'Eerlijke kansen op de arbeidsmarkt' dat in het teken stond van bestrijding van discriminatie van moslima's en dan vooral discriminatie van de hoofddoek. De hoofddoekbrigade wijst de slachtofferrol af en wil discriminatie vooral tegengaan door het gesprek aan te gaan met werkgevers.Ook werd de eerste Hoofddoekprijs uitgereikt aan een bedrijf dat zich wel heeft ingezet voor de maatschappelijke acceptatie van de hoofddoek op de werkvloer. Paneldiscussie: De politiek meet met twee maten als het om de vrijheid van meningsuiting van moslims gaat. Geestelijk verzorger voor Defensie, Ali Eddaoudi, ligt onder vuur vanwege zijn maatschappijkritische publicaties. Ook is er veel ophef over de invulling die Tariq Ramadan aan zijn adviseurschap islam geeft in Rotterdam. Mogen zij niet zeggen wat ze vinden? Of zijn ze als moslims bij voorbaat verdacht? Een van de gasten die zich in de discussie zal mengen is Farid Azarkan van SMN.

Live muziek: De groep Rimah uit Rotterdam is opgericht door de broers Azzaoui. De groep is muzikaal geïnspireerd door de Marokkaanse groep Nass el Ghiwane uit de jaren '70 mede door hun geëngageerde teksten. Zij waren de stem van Marokkanen die toen gebukt gingen onder de onderdrukking door het toenmalige Marokkaanse regime.

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl




Nederlandse Moslim Omroep