Gemeente Tilburg

Culturele partijen meest realistische
keuze voor uitbaten MIDI-theater

Nieuwe combinatie zou in september aan de slag moeten Exploitatie door samenwerkende culturele partijen is de meest realistische toekomstoptie voor het Tilburgse Midi-theater. Dat blijkt na een onderzoek naar de mogelijkheden voor het theater nu de oorspronkelijke exploitant zich als huurder en exploitant terugtrekt. Vanaf 1 september zou de nieuwe exploitant aan de slag moeten. Midi theater holding BV beëindigt per 1 mei 2009 de huur voor het pand. De komende 4 weken worden gebruikt om nog enkele lopende zaken netjes af te handelen.
Theater blijft open
In de aanlooptijd (van 1 mei tot 1 september) naar de nieuwe exploitant stelt het Tilburgs college aan de raad voor om het Midi-theater in bedrijf te houden. Dat houdt in dat de gemeente het in exploitatie neemt, in samenwerking met de onderwijsinstellingen en de horeca-exploitant. Vanaf 1 mei komen inkomsten uit de contracten van de onderwijspartijen en Bonheur horeca groep ten gunste van de gemeente. De boekingen kunnen zo gewoon doorgaan en het theater blijft beschikbaar voor nieuwe boekingen. Voor de exploitatie stelt de gemeente een zaakwaarnemer aan tot 1 september 2009. Hiervoor stelt het college aan de gemeenteraad voor om maximaal ¤30.000,- uit het bestaande cultuurbudget te reserveren.
Kosten
Door gemiste huurinkomsten, de overige huisvestingskosten (gas, water, licht etc) en eventuele kosten voor overname van relevante inventaris en verplichtingen voor de periode van 1 mei 2009 tot en met 1 september 2009 houdt het college rekening met extra kosten. De gemeenteraad heeft aangegeven dat bij eventuele meerkosten een oplossing binnen het bestaande culturele budget gevonden moet worden. Voor een maximum van ¤150.000,- stelt het college voor dit ten laste te brengen van de reserve culturele vernieuwing voor 2010.
Achtergrond
Op 31 maart 2009 besloot het college een alternatief scenario uit te werken voor de exploitatie van het Midi theater. Aanleiding was de constatering dat de beoogde commerciële exploitatie door Midi theater holding BV naar inzicht van de exploitant niet mogelijk bleek. Als belangrijke reden voerde de exploitant het niet doorgaan van de beoogde mediacontracten aan. Hierdoor verwachtte ze een exploitatietekort. De exploitant was niet bereid dat risico te nemen en stelde voor de commerciële exploitatie te beëindigen en daarvoor in de plaats als culturele partij en met een exploitatiesubsidie van de gemeente te willen doorgaan.
Het college heeft in de richting van de gemeenteraad en van de exploitant aangegeven dat geen wenselijke ontwikkeling te vinden. Wethouder Ton Horn (cultuur): "Na intensief overleg hebben we aangestuurd op een spoedige beëindiging van het huur- en exploitatiecontract om snel een alternatief scenario mogelijk te maken. De voorkeur lag bij commerciële exploitatie, maar de realiteit gebood echter parallel ook te onderzoeken of en onder welke voorwaarden een exploitatie door een culturele partij mogelijk was. Die laatste optie is de meest realistische gebleken, omdat de vijf meest voor de hand liggende commerciële exploitanten voorlopig geen interesse hebben afgerond. Culturele partijen
Ton Horn over de culturele partijen: "Theaters Tilburg en Mundial Productions hebben aangegeven een hoofdrol te willen nemen in de exploitatie. Er is nog geen definitieve constructie, maar daar wordt hard aan gewerkt. Ze nemen de tijd tot september om de situatie goed in kaart te brengen en veel samenwerking met de rest van het culturele veld te zoeken. Dit heeft ook te maken met het uitgangspunt van college en gemeenteraad dat de financiering moet komen uit het bestaande cultuurbudget. Een financiële oplossing met nieuwe subsidies is dus niet mogelijk. Momenteel stimuleren wij de culturele partijen om samen tot een gedragen oplossing te komen. Als neveneffect hopen we op een versterking van de positie van het Midi theater in de stad. Door uit te gaan van een gedragen oplossing uit het veld zelf hoop ik dat een oplossing wordt gevonden, zonder dat we zelf actief tot een herverdeling van subsidies in het culturele veld zouden moeten overgaan."
Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college deze week genomen en wordt ter informatie naar de raad gestuurd

Meer informatie voor de pers
Brugt Groenevelt, bestuurswoordvoering gemeente Tilburg: 013 - 542 8333