Gemeente Bronckhorst

Milieubeleid Bronckhorst onder één paraplu

Inwoners kunnen reageren op het plan

B en w stelden vandaag het voorlopige milieubeleidsplan vast. In dit plan komen allerlei milieu-aspecten aan de orde. Bijvoorbeeld wat de gemeente nu doet en in de toekomst van plan is met belangrijke onderwerpen als afval, klimaat, bodem, geluid, grond, openbaar groen, externe veiligheid en landschap. Doel is met de maatregelen in het plan een bijdrage te leveren aan het realiseren van een gezonde, prettige en duurzame leefomgeving voor onze inwoners, nu en straks.

Leefbaarheid en duurzaamheid
Een schoon milieu is geen doel op zich, maar een belangrijke voorwaarde voor een leefbare omgeving waarin mensen graag willen wonen, werken en recreëren. Duurzaamheid en leefbaarheid zijn daarbij actuele thema's en met een aantal maatregelen die in het plan zijn opgenomen zet de gemeente zich hiervoor in. Het verminderen van afval en het bijdragen aan het tegengaan van klimaatsverandering zijn aangegeven als de belangrijkste uitgangspunten. Enkele maatregelen uit het plan zijn: . Het project 'Afval 2030', waarmee afvalinzamelaar Berkel Milieu werkt aan een nagenoeg afvalloze maatschappij. Door nog betere scheidingsmogelijkheden moet een huishouden in 2030 nog slechts 10 kilo afval per jaar aanbieden. Al het overige 'afval' kan gescheiden worden en is daarmee geen afval meer, maar grondstof voor nieuwe producten . Het realiseren van een nieuwe manier van gescheiden aanbieden van lege kunststofverpakkingen in ondergrondse containers in de milieuparkjes op 21 plaatsen in Bronckhorst in juni. Dit is een voorloper op 'Afval 2030' . Vanaf juni 2009 t/m mei 2010 biedt de gemeente honderd huishoudens de mogelijkheid subsidie aan te vragen (max. E 500,-) voor energiebesparende maatregelen (zoals zonneboilers, HR++ glas en isolatie) aan hun particuliere woning

Voor veel onderwerpen in het plan was al beleid vastgesteld, zoals afval, klimaat, groen, bodem en geluid. Dit beleid is in het milieubeleidsplan verwerkt en waar nodig aangescherpt. In het plan zijn duidelijker doelen opgenomen en maatregelen om die te bereiken. Hiervoor stelt de gemeente jaarlijks een milieujaarprogramma op.

In december 2008 hielden we een speciale milieuinloopdag waar inwoners ideeën aandroegen voor het milieubeleid. Een aantal suggesties is meegenomen in het beleid zoals de subsidieregeling voor onder andere het isoleren van woningen. Op het plan dat er nu ligt kunnen inwoners t/m 18 juni 2009 reageren. Door contact op te nemen met de afdeling Veiligheid, vergunningen en handhaving, de heer E. Mol, tel. (0575) 75 03 13 of via e-mail: milieu@bronckhorst.nl.

Infobalie > leefomgeving en milieu > beleid leefomgeving en milieu. Naar aanleiding van eventuele reacties kan het voorlopige beleid aangepast worden, voordat het wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. De raad bespreekt het milieubeleidsplan in het september 2009.

Hengelo (Gld), 28 april 2009

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.

---- --