Ingezonden persbericht


Helft van de woningeigenaren nog nooit gehoord van subsidieregeling 'Duurzame Warmte' Indien bekend, draagt regeling bij 17% in (zeer) grote mate bij aan investeringsbereidheid zonneboiler

Rotterdam - 28 april 2009. In september 2008 is de overheid met de subsidieregeling 'Duurzame Warmte' voor duurzame installaties (warmtepomp, zonneboiler en micro-warmtekrachtkoppeling) gestart. De bekendheid onder consumenten met een eigen woning met deze regeling was toentertijd laag te noemen; slechts 5% was goed op de hoogte van de betreffende regeling. Nu, een half jaar later, is 11% goed op de hoogte, maar 48% geeft aan nog nooit van de regeling gehoord te hebben. Na een uitleg van de subsidieregeling blijkt dat de regeling bij ongeveer één op de zes woningeigenaren (17%) in (zeer) grote mate bijdraagt aan hun bereidheid om te investeren in een zonneboiler. Nog eens 30% geeft aan dat de regeling hen in enige mate stimuleert om in dit product te investeren. Hieruit blijkt dat de potentie van de subsidieregeling onder woningeigenaren aanzienlijk is. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder 295 woningeigenaren.

Helft van de woningeigenaren nog nooit gehoord van subsidieregeling 'Duurzame Warmte' In september 2008 is het Ministerie van Economische Zaken de subsidieregeling 'Duurzame warmte in bestaande woningen' gestart. Doel van dit project is om tot en met 2011 in circa 70.000 bestaande woningen de installatie van zonneboilers, warmtepompen en micro-warmte kracht ketels (micro-wkk) te stimuleren. Ongeveer een kwart tot een derde van de aanschafprijs van dergelijke installaties zal dan door de overheid worden vergoed. Toen deze subsidieregeling net van start was gegaan, was de bekendheid hieromtrent laag te noemen. Eind september 2008 was slechts 5% van de woningbezitters goed op de hoogte van deze regeling, 30% had er wel eens van gehoord maar was hiervan niet goed op de hoogte; en maar liefst 62% had er nog nooit van gehoord. Nu een half jaar later gevraagd wordt naar de bekendheid blijkt 11% van de woningeigenaren goed op de hoogte te zijn van de subsidieregeling. Er is echter nog steeds een aanzienlijk deel wat nog niet echt goed op de hoogte is (34%). De helft van de woningbezitters (48%) heeft zelfs nog steeds niet van de subsidieregeling gehoord.

Subsidieregeling draagt bij aan bereidheid om te investeren in zonneboiler Naast de bekendheid met de subsidieregeling is tevens gepeild in hoeverre deze regeling een stimulans is om te investeren in een duurzame zonneboiler. Na uitleg van de subsidieregeling (deze uitleg is voorgelegd aan alle respondenten) lijkt de potentie van deze regeling aanzienlijk; 17% van de ondervraagden geeft aan dat de subsidieregeling in (zeer) grote mate bijdraagt aan hun bereidheid om te investeren in een zonneboiler. Bijna een derde (30%) wordt hierdoor in enige mate gestimuleerd, terwijl nog eens 19% aangeeft dat de regeling bijdraagt aan hun investeringsbeleid, doch deze bijdrage is gering.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: USP Marketing Consultancy
drs. Martin Ouwerkerk
Telefoon: 010-2066900
E-mail: ouwerkerk@usp-mc.nl
Website: www.usp-mc.nl

Technische achtergrond/verantwoording:
Voor het onderzoek van USP Marketing Consultancy zijn 516 enquêtes afgenomen onder consumenten, verdeeld over 295 woningeigenaren en 221 huurders. De enquêtes zijn afgenomen in maart 2009 middels online enquêtes. De resultaten zijn gewogen naar diverse kenmerken van de populatie.

Aan dit persbericht liggen de volgende vragen ten grondslag:
1. (Indien woningeigenaar) Bent u op de hoogte van de subsidieregeling 'Duurzame Warmte' van SenterNovem, waarmee u subsidie kan krijgen op zonneboilers, warmtepompen en micro-warmtekrachtkoppeling?
2. De aanschaf van een zonneboiler is op dit moment zonder subsidie nog niet rendabel. Daarom geeft de regeling 'Duurzame Warmte' voor bestaande woningen subsidie op zonneboilers, naast subsidie op warmtepompen en micro-warmtekrachtinstallaties. Er is voldoende subsidiebudget om in vier jaar in totaal tussen 50.000 en 60.000 zonneboilers aan te schaffen. Voor de aanschaf van kleine zonneboilers met een collectoroppervlak tot en met zes vierkante meter zal in het eerste jaar tot en met augustus 2009, de subsidie 200 euro per GigaJoule bedragen. Voor grotere zonneboilers geldt een subsidie van 180 euro per GigaJoule. Voor de meest gangbare zonneboiler betekent dit een gemiddelde subsidie van 600 tot 1000 euro. De gemiddelde prijs van een zonneboiler ligt tussen de ¤ 2.000 en ¤ 2.500.


- (Indien woningeigenaar) In welke mate draagt de subsidieregeling 'Duurzame warmte' bij aan uw bereidheid om te investeren in een zonneboiler?