Ingezonden persbericht



2009/jm_045
Buitenpost, 28 april 2009

Toekomst Achtkarspelen ligt in de Wâlden

Intensieve samenwerking met de gemeente Tytsjerksteradiel en Kollumerland c.a. biedt Achtkarspelen het beste toekomstperspectief. Dit concluderen burgemeester en wethouders van Achtkarspelen in hun onderzoek naar regionale samenwerkingspartners, getiteld 'Toekomst in de Wâlden'.

De gemeenteraad neemt op basis van het onderzoek een besluit over de toekomst van Achtkarspelen. De raad bespreekt het onderzoek in eerste aanleg de raadsvergadering van 14 mei.

In opdracht van de gemeenteraad hebben burgemeester en wethouders van Achtkarspelen onderzoek gedaan naar mogelijke regionale samenwerkingspartners. Aanleiding voor het onderzoek was de uitkomst van de analyse door bureau Berenschot. Daaruit blijkt dat Achtkarspelen nauw zal moeten samenwerken met andere gemeenten om haar ambities op langere termijn te realiseren en haar dienstverlenende taken naar behoren uit te voeren. Fusie wordt in de toekomst niet uitgesloten.

Het onderzoek schetst drie scenario's:

* Achtkarspelen blijft zelfstandig voortbestaan en zoekt samenwerking met andere gemeenten.
* Achtkarspelen intensiveert de samenwerking met Tytsjerksteradiel en Kollumerland c.a. Dit kan op termijn leiden tot een nieuwe gemeente De Wâlden.
* Achtkarspelen wacht af.

Burgemeester en wethouders geven de voorkeur aan samenwerking met Tytsjerksteradiel en Kollumerland c.a.. Een fusie op termijn met deze gemeente(n) sluit het college niet uit. Eerder heeft het bestuur van Tytsjerksteradiel al aangegeven een 'preferent partnerschap' met Achtkarspelen aan te willen gaan. Het college waarschuwt voor een te afwachtende houding waardoor de bestuurskracht van Achtkarspelen gaande weg afneemt en anderen over de toekomst van Achtkarspelen beslissen. De samenwerking met de andere NOFA-partners (Dantumadiel en Dongeradeel) krijgt wat het college betreft een meer projectmatig (en dus afgebakend) karakter.