Gemeente Sittard-Geleen


GEZAMENLIJK PERSBERICHT

Gemeente Sittard-Geleen en Provincie Limburg

Gemeenten en Provincie gaan samenwerken aan handhaving en vergunningverlening

Sittard-Geleen, 28 april 2009 - De gemeenten in Zuid Limburg en de Provinccie Limburg willen dit jaar een vergaande samenwerking op het gebied van handhaving en vergunningverlening bereiken. Basis hiervoor is een plan van aanpak, waarin is vastgelegd dat de gemeenten en Provincie pilots gaan doen op het gebied van constructieve veiligheid, gemeentelijke (milieu)omgevingsvergunning, ontwikkeling gezamenlijke visie brandveiligheid, accountmanagement Zuid-Limburg, Integrale handhaving horecabedrijven en ketenhandhaving afvalstoffen.

Dit is het resultaat van de bestuursconferentie op 11 maart, waar in overleg met alle gemeenten van Zuid Limburg en de provincie Limburg, de mogelijkheden en het draagvlak zijn verkend voor samenwerkingsvormen en de onderwerpen en prioriteiten zijn besproken die voor een gemeenschappelijke aanpak in aanmerking komen. Tijdens die bijeenkomst is ook gesproken over welke zaken overkoepelend zijn en dus regionaal worden opgepakt en welke zaken juist lokaal geregeld moeten zijn. Al deze resultaten zijn geland in het plan van aanpak. Start van de uitvoering van dit plan is mei.

Uit een onderzoek van de commissie Herziening Handhavingstelsel VROM regelgeving (Commissie Mans) blijkt dat de kwaliteit van de handhaving onvoldoende is. Het kabinet is het hier mee eens en stelt tevens dat dit ook geldt voor de kwaliteit van de vergunningverlening (bouwen, milieu, ruimtelijke ordening). Deze Zuid-Limburgse pilot moet een antwoord gaan geven op de wijze waarop door samenwerking deze kwaliteitsverbetering tot stand kan worden gebracht. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat de uitvoering van deze regels in veel gevallen niet efficiënt en effectief is voor burgers en bedrijven.