Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rookverbod in de horeca helpt cafébezoekers bij het stoppen met roken

Den Haag, 28 april 2009 - Rokers die vóór het rookverbod in de horeca regelmatig cafés bezochten, zijn daarna vaker gestopt met roken. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en STIVORO. Van de regelmatige cafébezoekers heeft 29% een poging gedaan om te stoppen met roken tegenover 18% van de mensen die niet regelmatig naar het café gaan. De helft van de regelmatige cafébezoekers die een stoppoging gedaan heeft, heeft dit ook volgehouden, tegenover 36% van de minder regelmatige cafébezoekers. Waarschijnlijk heeft de rookvrije horeca mensen gestimuleerd om een stoppoging te doen en vinden regelmatige cafébezoekers het makkelijker om hun stoppoging vol te houden omdat er binnen in cafés niet wordt gerookt.

Het onderzoek waar deze resultaten uit blijken, is uitgevoerd door de Universiteit Maastricht en STIVORO in samenwerking met ASCoR (Universiteit van Amsterdam), het Leids Universitair Medisch Centrum en het International Tobacco Control Policy Evaluation Project (ITC project) dat wordt gecoördineerd door de Universiteit van Waterloo in Canada. Voor de invoering van de rookvrije horeca heeft een representatieve steekproef van Nederlandse rokers uit een internetpanel van TNS NIPO een vragenlijst beantwoord over hun rookgedrag. Eind 2008 hebben deze mensen opnieuw een vragenlijst over hun rookgedrag ingevuld. In totaal hebben 630 mensen van 18 jaar en ouder beide vragenlijsten ingevuld. Van die groep was 9 procent eind 2008 succesvol gestopt met roken.

///


Noot voor de redactie,