Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 28 april 2009

PENSIOENSECTOR MOET REGIE NEMEN
Aanbevelingen voor pensioenfondsen tijdens Congres Pensioenvisie 2009

Dynamisch risicomanagement, moed tonen en het Nederlands overlegmodel koesteren. Het zijn de voornaamste aanbevelingen voor pensioenfondsen bij het ontwikkelen van een nieuwe strategie. Ze vormen de conclusie van het Congres Pensioenvisie "Afwachten of regie nemen?", dat Delta Lloyd Corporate Clients woensdag 22 april jl. in het Hilversumse Mediapark verzorgde met als dagvoorzitter Dominique Haijtema.

De kredietcrisis heeft geen pensioenfonds onberoerd gelaten. Hoogste tijd dat pensioenfondsbestuurders in deze barre tijden de regie nemen. Dat zijn ze moreel ook verplicht, gezien hun verantwoordelijkheid voor de oudedagsvoorziening van miljoenen mensen. Waar moeten pensioenfondsbestuurders op letten bij het uitstippelen van hun koers?

Klik op de foto's voor hoge resolutie

Beleg op de lange termijn
Niek Hoek, Voorzitter Raad van Bestuur Delta Lloyd NV, benadrukt het belang van dynamisch risicomanagement, en niet alleen te focussen op korte termijn rendement. Dit vraagt volgens hem een gediversifieerde portefeuille gericht op de lange termijn, gecombineerd met het beperken van het renterisico. Een waardevolle tip: beleg alleen in producten die je begrijpt.

Deskundig en geloofwaardig?
Jeroen Smit, redacteur en auteur van het boek De Prooi, pleit bovenal voor een kritische bejeging van directievoorzitters van grote ondernemingen. Zijn ze deskundig en geloofwaardig, of zien ze alleen nog maar hun eigen waarheid? De arrogantie van topmannen heeft veel ellende veroorzaakt, weet Smit. Dat beperkt zich niet tot Ahold en ABN Amro. Pensioenfondsbestuurs moeten de moed tonen openlijk kritisch te zijn op aandeelhoudersvergaderingen in het belang van de deelnemers die ze vertegenwoordigen.

Nederlanders accepteren geen leiders
"Regie nemen is leiderschap tonen. Maar de geschiedenis leert dat Nederlanders geen leiders accepteren", constateert Herman Pleij, hoogleraar in de Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. "Wij zijn namelijk van het collegiale besturen." Toch prijst hij het poldermodel om zijn effectiviteit. Het is een uiterst doeltreffende manier om iedereen te betrekken en daarmee een bron van veel inventiviteit. "Koester dit typische Nederlandse overlegmodel", luidt daarom zijn advies aan de pensioenbranche.

Communiceren in gewoon Nederlands
Het feit dat we langer leven en minder solidair worden ziet Tim Burggraaf, Europees Partner Mercer, als een bedreiging voor het Nederlandse pensioenstelsel. Pensioenfondsen moeten uit de coulissen treden en de leiding nemen. "Laat het argwanende Nederlandse publiek zien dat je als branche de zaken op orde hebt. Communiceren dus! In gewoon Nederlands, zonder technische taal of labels." Leo Dooper, directeur PensioenCoöperatie: "Vertel de mensen gewoon wat pensioen is, en help de 70% mythe uit de wereld. Leg eenvoudig uit wat een dekkingsgraad is en waarom je nu niet kunt indexeren. De mensen kunnen de boodschap wel begrijpen - in Nederland snappen we alles van geld." Gerard Riemen, directeur Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen, is er geen voorstander van om de deelnemer in detail te informeren over complexe zaken als renteontwikkelingen, swaps, marktwaarde en volatiliteit. "Maar je moet wel uitleggen dat er risico's bestaan en waarom je als pensioenfonds bepaalde risico's neemt. Vertrouwen win je alleen terug door eerlijkheid."

Zeilen in zwaar weer
Tom Touber, campagnedirecteur team Delta Lloyd Volvo Ocean Race, sloot Congres Pensioenvisie 2009 af met een inspirerend betoog over zeilen in zwaar weer: hoe blijf je overeind in de storm en hoe lever je topprestaties in teamverband. Een veelzeggende observatie voor de pensioenbranche: "Aan boord is het nooit de stuurman die zeeziek wordt."

Over Congres Pensioenvisie 2009
Congres Pensioenvisie 2009 van Delta Lloyd is speciaal gericht op pensioenfondsbestuurders, directeuren en managers. Doel is kennis uit te wisselen, inzicht te geven in praktijkoplossingen en deelnemers te inspireren met vernieuwende invalshoeken. Daartoe worden gerenommeerde sprekers van binnen én buiten de pensioenbranche aangetrokken.

EINDE BERICHT

Meer informatie over het congres vindt u op www.deltalloyd.nl/pensioenvisie2009.