Doorgaand verkeer gestremd
Reconstructie Generaal Eisenhowerplein

|          |                               |datum   |27 april 2009                  |
|          |                               |nummer  |                               |
De reconstructie van het Generaal Eisenhowerplein om meer parkeerruimte te creëren gaat op maandag 4 mei aanstaande van start. Om de in totaal 30 extra parkeerplaatsen te realiseren langs de noordelijke rijbaan, wordt het doorgaande autoverkeer op het plein en een deel van de Sir Winston Churchilllaan tijdelijk geweerd. Deze afsluiting duurt precies een week en wel van maandag 4 mei vanaf 6.00 uur tot maandag 11 mei eveneens 6.00 uur. Het gaat om de afsluiting van dat deel van de Sir W. Churchilllaan dat ligt tussen de Steenvoordelaan en de Huis te Landelaan. De afsluiting geldt alleen voor doorgaand autoverkeer. De winkels, bedrijven en de parkeergarage van het appartementencomplex Oriënt Express blijven voor bestemmingsverkeer bereikbaar. Fietsers en voetgangers ondervinden geen hinder van de werkzaamheden. Hetzelfde geldt voor het openbaar vervoer dat gewoon gebruik kan blijven maken van de vrije bus- en trambaan. Voor het doorgaand verkeer wordt een omleidingsroute met borden aangegeven via de Prinses Beatrixlaan - Generaal Spoorlaan en Huis te Landelaan. Het doorgaand verkeer over het Generaal Eisenhowerplein rijdt vanaf 11 mei in beide richtingen over de zuidelijke rijbaan. De noordelijke rijbaan is dan omgevormd tot parkeerstraat. Het reconstructieplan is in overleg met bewoners en bedrijven opgesteld. Eind mei 2009 zijn alle werkzaamheden uitgevoerd.

Parkeerstraat
Zoals gezegd voorziet het reconstructieplan in de aanleg van ongeveer 30 extra 'gestoken' kortparkeerplaatsen langs de noordelijke rijbaan van het Generaal Eisenhowerplein. Hiervoor is het nodig om het doorgaande verkeer samen te voegen op de rijbaan die direct grenst aan het openbaar vervoerknooppunt. Op deze wijze ontstaat een parkeerstraat met een erfachtig karakter die bezoekers van de winkels en kantoren, tegen betaling, de gelegenheid biedt om maximaal 2 uur te parkeren. Bijkomend voordeel van de gekozen oplossing is dat de lengte van de centraal op het plein gelegen fiets- en voetgangersoversteek drastisch bekort wordt omdat ter plaatse van de oversteek over de parkeerstraat de verkeerslichten kunnen worden opgeheven. In plaats hiervan komt een oversteekplateau in een afwijkende bestrating die aan automobilisten duidelijk maakt dat zij rekening moeten houden met kruisende fietsers en voetgangers. Door het inkorten van de met lichten geregelde oversteek kan straks sneller worden overgestoken zonder dat dit ten koste gaat van de doorstroming van het doorgaande verkeer.

Ondergrondse afvalcontainers
Bij de uitvoering van het reconstructieplan zal gelijktijdig ook de middenberm voorzien worden van een aantrekkelijker groeninrichting. Ook zullen, daar waar de ondergrond dit toelaat, enkele bomen worden aangeplant. Tot slot zullen ook de bestaande betonnen bovengrondse afvalcontainers voor bedrijfsafval, die regelmatig stankoverlast veroorzaken, worden vervangen door ondergrondse afvalcontainers.