NIOD


28.4.2009
Acquisitie privé-archieven bij het NIOD belicht in Vrij Nederland

Onder de titel 'Laatste Getuigen' publiceert Vrij Nederland in het nummer van 25 april een artikel over de acquisitie van privé-archieven bij het NIOD. Journaliste Angela Dekker sprak daarvoor met medewerkers en schenkers van brieven en foto's uit de oorlog. Dekker schetst in het artikel het belang van het behoud van particuliere archieven voor historici aan de hand van enkele prachtige schenkingen.

In het artikel wordt onder andere aandacht besteed aan het archief van Ben de Jong, joods krijgsgevangene in kamp Deep en het archief van Henk Toby, ex-gevangene van kamp Dachau. Jolande Withuis raadpleegde de brieven van Henk Toby voor haar recent verschenen boek over Pim Boellaard. Het artikel geeft een goed beeld van de mogelijkheid tot nieuwe inzichten waartoe de schenkingen kunnen leiden en de waarde die deze archieven daardoor hebben voor historici.

Niet Weggooien!
Het NIOD heeft belangstelling voor archieven, dagboeken, brieven, fotos en andere persoonlijke documenten. Alle schenkingen worden op naam van de schenker geregistreerd en krijgen een goede materiële verzorging. Daarna wordt het zo snel mogelijk voor gebruik op de studiezaal toegankelijk gemaakt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gertjan Dikken , telefoonnummer 020-5233800.