Provincie Zuid-Holland

Scherpe keuzes nodig voor de toekomst van Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland is de dichtstbevolkte provincie van Nederland. Met 3,5 miljoen inwoners en schaarse ruimte voor bedrijven, wegen, water, nieuwe woningen, recreatie en natuur, moet de provincie scherpe keuzes maken. In de ontwerp Provinciale Structuurvisie, Visie op Zuid-Holland, worden deze keuzes gemaakt. Zuid-Holland richt zich op versterking van de economische concurrentiepositie, duurzaamheid en een klimaatbestendige provincie. De provincie wil ook de verbinding van steden met landelijk gebied verbeteren. Zodat mensen die in de stad wonen ook voldoende ruimte krijgen om in het groen te recreëren.

Door de nieuwe wet Ruimtelijke Ordening hebben provincies een actievere rol gekregen. De provincie geeft gemeenten ruimte bij de inrichting, maar stelt wel duidelijke kaders.

Dit betekent dus:

· Gemeenten de mogelijkheid en vrijheid geven om te ontwikkelen binnen het bestaande stedelijk gebied, dat betekent binnen de bebouwingscontouren. Maar ook dat het waardevolle landschap goed wordt beschermd door de steden en dorpen te voorzien van een strikte begrenzing.

· Voldoende ruimte voor bedrijven door voldoende aanbod bedrijventerreinen, maar ook strikt sturen op efficiënt ruimtegebruik door toepassing van de SER-ladder. Deze gaat uit van optimaal benutten van de bestaande ruimte of herstructurering van die ruimte. Pas daarna is uitbreiding van bedrijventerreinen aan de orde.

· Ruimte geven aan de glastuinbouw. En tegelijkertijd het landschap verbeteren door kleine glastuinbouwlocaties op te ruimen.

· Voor bijvoorbeeld het Groene Hart houdt dit in zorgvuldig omgaan met de beschikbare ruimte door duidelijke grenzen aan te geven voor verstedelijking. Maar ook de landbouw kansen bieden voor ontwikkeling in combinatie met recreatie en natuur.

"Wij zijn niet bang om keuzes te maken en knopen door te hakken in het belang van de (toekomstige) inwoners. Zuid-Holland is belangrijk voor Nederland. Als internationaal concurrerende topregio trekt zij mensen, bedrijven en organisaties aan. De kwaliteit van wonen en leven in steden en in het landelijke gebied en de bescherming tegen klimaatverandering is daarom van wezenlijk belang. Voor inwoners en economische activiteiten en toeristen moet Zuid-Holland aantrekkelijk zijn, worden en blijven", aldus Lenie Dwarshuis, gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen.

Contactinformatie: Michiel Muis, telefoon 070-4416576, of de afdeling Communicatie, telefoon 070-4417240 Het persbericht heeft het kenmerk 209091