Moet Nederland vaccin tegen varkengriep al bestellen? GroenLinks

28 april 2009

Viroloog Ab Osterhaus (hoofd van het Nationaal Influenza Centrum) pleit er voor dat Nederland nu al een bestelling plaatst voor het nog in ontwikkeling zijnde vaccin tegen de varkensgriep. GroenLinks wil weten wat minister Klink hier van vindt en heeft daarom de volgende Kamervragen gesteld:

Vragen van het lid Sap (GroenLinks) aan de minister van VWS over het bestellen van een vaccin tegen de varkensgriep, d.d. 28 april 2009


1. Is het u bekend dat Viroloog Ab Osterhaus (hoofd van het Nationaal Influenza Centrum) er voor pleit om nu al als Nederland een bestelling te plaatsen voor het nog in ontwikkeling zijnde - vaccin tegen de varkensgriep? (ANP, 28 april 2009)


2. Heeft hij dit advies ook al aan u gegeven? Zo ja, bent u bereid daar gehoor aan te geven? Zo nee, wilt u dan toch een antwoord geven op de vraag of u het verstandig acht om al een bestelling te plaatsen voor dit nog in ontwikkeling zijnde vaccin?


3. Bent u met Osterhaus van mening dat wat besproken wordt tijdens de vergaderingen van het Outbreak Management Team "niet bestemd is voor de openbaarheid"?


4. Geldt dat ook voor een advies om al een bestelling voor het nog te ontwikkelen vaccin te plaatsen?


5. Waarom, denkt u, heeft Osterhaus dit advies dan al openbaar gemaakt?


6. Hoe groot acht u het gevaar dat er een internationale run op het nieuwe vaccin ontstaat?


7. Kan Nederland alleen al om die reden niet wachten met een bestelling?


8. Is het niet zaak dat er internationale afspraken worden gemaakt over een bestel- en/of verdelingsmechanisme om er voor te zorgen dat ook arme landen met een mogelijk grotere uitbraak van de varkensgriep het vaccin kunnen bemachtigen?