Ingezonden persbericht


Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie

PERSBERICHT

Baanselectie KNWU krijgt duidelijkheid

Nieuwegein, 28 april 2009 - De baanselectie van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) heeft vandaag duidelijkheid gekregen over de invulling van het begeleidingsteam voor de komende vier jaren. De belangrijkste verandering is dat niet één coach, maar een compleet begeleidingsteam met afzonderlijke expertise op verschillende onderdelen verantwoordelijk wordt voor de totale invulling van de programma's van de renners. Bas de Bever neemt de rol van hoofdbondscoach op zich. Hij wordt daarbij geassisteerd door de fransman Frédéric Magné (sprint), betrokken bij het project via het Centre Mondial de Cyclisme (CMC) in Aigle en oud baanrenner Robert Slippens (duur).

Na de Olympische Spelen heeft het begeleidingsteam samen met sporttechnisch directeur Gerrit Middag de periode 2004 - 2008 geëvalueerd. Belangrijkste verbeterpunt uit deze evaluatie is dat er grote winst is te halen uit de manier van begeleiden van de renners: volcontinue en professioneel. Wil de Nederlandse selectie een kans op medailles tijdens de Olympische Spelen in 2012 maken, dan moet er op alle vlakken winst geboekt worden. Dat is alleen mogelijk met de juiste begeleiding op alle onderdelen die de prestaties beïnvloeden. Dit resulteert in een nieuwe aanpak waarbij de bondscoach een meer managerial functie gaat vervullen.

Naast de sporttechnische en -tactische invulling worden er specifieke verantwoordelijken aangesteld voor onder andere mentale en fysieke (kracht)training, voor voedingadvies, medische begeleiding en rijden de duurrenners een door de KNWU samengesteld wegprogramma. Ook wordt er nadrukkelijk gekeken of met technische innovatie en in begeleiding nog winst te behalen is. In de praktijk betekent dit dat Bas de Bever een team van professionals om zich heen heeft dat hij aanstuurt.

Bas de Bever is op dit moment in dienst van de KNWU als bondscoach fietscross. Hij blijft ook voor deze selectie verantwoordelijk. Daarnaast wordt er voor fietscross een nieuwe trainer/coach aangesteld. Frédéric Magné is directeur van het CMC in Aigle, Zwitserland. Magné is zeven keer wereldkampioen geweest op de onderdelen keirin en tandem. Acht weken per jaar gaat de sprintselectie op trainingsstage in Aigle voor specifieke sprintonderdelen. Robert Slippens beëindigde in december 2008 zijn actieve loopbaan. Hij is 13 jaar lid van de topsportselectie baan van de KNWU geweest en heeft 4 keer meegedaan aan de Olympische Spelen. Slippens won in zijn actieve carrière onder andere twee keer zilver en een keer brons tijdens wereldkampioenschappen op de onderdelen scratch en koppelkoers.

Noot voor de redactie: (