Politie IJsselland

|     |Doetinchem -  tevredenheid over mogelijkheden             |
|     |'cannachopper'                                            |
Vandaag, dinsdag 28 april heeft de politie in de Achterhoek een nieuw opsporings-middel tegen de georganiseerde hennepteelt: de 'cannachopper' ingezet. De politie is tevreden over de mogelijkheden van de onbemande helikopter. Er werden enkele reeds ontruimde kwekerijen aangetroffen en een hennepknipperij. Ook werd in een growshop een behoorlijke hoeveelheid hennepresten aangetroffen wat duidt op betrokkenheid bij grootschalige hennepteelt. Er zijn zeven verdachten aangehouden.

Inzet Achterhoek De met geur- een beelddetectiemateriaal uitgeruste minihelikopter 'keek' vanuit de lucht naar de illegale teelt van hennep. De vlucht van vandaag was om te kijken of de vermoedens van de politie juist waren dat in enkele geselecteerde panden hennepkwekerijen werden geëxploiteerd.

Aanhoudingen De eerste actie vond plaats in het buitengebied van Doetinchem. Hier werd een hennep-knipperij aangetroffen. De te knippen planten werden net aangevoerd en naast de twee inzittenden van de bestelbus werden nog vijf vermoedelijke 'knippers' aangehouden. Het ging om enkele tientallen kilo's hennep. De verdachten zijn inmiddels in verzekering gesteld.

Nieuwe vinding De 'cannachopper' is een nieuw middel van de Nederlandse politie. Het apparaat wordt deze week getest en moet een bijdrage leveren aan de aanpak van de georganiseerde hennepteelt en de daaruit voortvloeiende criminaliteit. Want dat liquidaties, afpersingen en corruptie door criminele organisaties niet geschuwd worden, is inmiddels aangetoond.

Programma Aanpak Georganiseerde Hennepteelt Het idee voor de 'cannachopper' is afkomstig uit de korpsen en door de het Programma Aanpak Georganiseerde Hennepteelt verder ontwikkeld. Men voert in opdracht van de Board Opsporing van de Raad van Hoofdcommissarissen, in samenwerking met het Openbaar Ministerie een tweeledig programma uit.

Het eerste betreft het systematisch opsporen, bestrijden en reduceren van het fenomeen georganiseerde hennepteelt en -handel in zijn totale omvang en ernst. Het doorbreken van het normaliseringproces omtrent het telen van hennep is de tweede. De ogenschijnlijk onschuldige kweek van en handel in hennep is echt achterhaald. Ook vandaag was weer zicht baar dat de criminele activiteiten verspreid in de regio plaats vinden. Iedere schakel in het proces levert een bijdrage aan het grote geheel (inrichten van de kwekerij, de kweek, het transport, het knippen, de verwerking en tot slot de verkoop/uitvoer)

De testfase wordt deze week verder uitgevoerd.

Einde bericht
---


---


---

---- --