NOVA

28-04-2009

Mexicaans griepvirus breidt zich uit
Het Mexicaanse griepvirus breidt zich uit over de wereld. In zeven landen zijn besmettingen bevestigd: Nieuw-Zeeland, Israël, Mexico, de VS, Canada, Groot-Brittannië en Spanje.

In Nederland zijn nog geen besmettingen geconstateerd, maar volgens viroloog Ab Osterhaus moet de Nederlandse regering nu al vaccins gaan bestellen tegen varkensgriep. NOVA spreekt met de directeur van Solvay, het bedrijf dat het vaccin gaat leveren.

Belgische aandeelhouders gooien met schoenen
De aandeelhoudersvergadering van Fortis in Gent is vandaag ontaard in een chaos. Aandeelhouders riepen om het aftreden van bestuursleden en gooiden schoenen en munten naar het bestuur. In de studio is advocaat Adriaan de Gier, die de belangen van Nederlandse aandeelhouders behartigt.

OPROEP: Betere naam 'varkensgriep'
De Mexicaanse griep wordt ten onrechte varkensgriep genoemd. Voor zover nu bekend lijkt het te gaan om een geheel nieuw, humaan griepvirus en dus is de term varkensgriep misplaatst. Dat stellen LTO Nederland en de Europese Commissie. Weet u een betere naam voor de Mexicaanse 'varkensgriep'? Mail de redactie.

Presentatie: Twan Huys

(Onderwerpen onder voorbehoud)
Varkensgriep ook in Europa
Nederlanders aan de slag in Frankrijk
In Nederland zijn nog geen gevallen van de Mexicaanse varkensgriep ontdekt. Het is ook onzin om bang te zijn voor het virus, want het is goed te behandelen en Nederland heeft voldoende van het benodigde medicijn oseltamivir. OP TV
NOVA / Den Haag Vandaag
Nederland 2
Ma t/m do: 22.15-22.45
Vrijdag: 22.15-22.55
Zaterdag: 22.10-22.30
Herhaling na middernacht
http://www.novatv.nl