Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - dinsdag 28 april 2009

Acties en ontwikkelingen economische crisis Amersfoort

Samen met bedrijfsleven, instellingen en andere overheden vangt Amersfoort de gevolgen van de economische crisis zoveel mogelijk op. Veel acties worden uitgevoerd voor 'kwetsbare groepen', 'bedrijfsleven' en 'wonen en bereikbaarheid'.

Amersfoort houdt vast aan het doorzetten van een omvangrijk investeringsprogramma van circa 200 miljoen euro tot 2015, om de economie te stimuleren. Tegelijkertijd zijn bezuinigingen onvermijdelijk omdat de gemeente minder geld ontvangt van het rijk, de stad minder hard groeit en meer mensen een beroep zullen doen op de bijstand.

Doorpakken
Wegens de ernst en langdurigheid van de economische crisis zullen alle Amersfoorters geraakt worden door de gevolgen. De stad is sterk maar wordt wel op de proef gesteld. "We moeten doorpakken met elkaar. We zoeken elkaar op en werken intensief samen met bedrijfsleven en instellingen om de crisis zo goed mogelijk door te komen. Als gemeente kunnen we daarin een belangrijke rol spelen, door partijen bij elkaar te brengen. Daar zijn we dagelijks mee bezig", aldus wethouder Jelle Hekman van financiën.

Investeringen
Juist nu de economische crisis toeslaat, is het belangrijk dat de gemeente investeringen doorzet om de economie te stimuleren. Daarom stelt het college dat de circa 200 miljoen investeringen in groen, bereikbaarheid, Amersfoort Vernieuwt onderwijs, cultuur- en sportvoorzieningen doorgezet moeten worden.

Kwetsbare groepen
Het aantal mensen in de bijstand is in maart 2009 met 3 procent gestegen tot bijna 2000 mensen. In economisch zware tijden ondersteunt Amersfoort kwetsbare groepen waar dat kan, en ontziet hen waar het op bezuinigen aankomt. Mensen van werk naar werk begeleiden en scholing zijn uitgangspunt.

Bedrijfsleven
Begin dit jaar werd door een externe adviescommissie onder leiding van Jacques van Ek een visie op de economische toekomst van de regio gepresenteerd. De korte termijn crisismaatregelen moeten passen in deze economische visie voor de lange termijn.

Het college heeft veel contact met ondernemers in de stad. Wethouder Gert Boeve van economische zaken en welzijn: "We kunnen door de vele contacten met ondernemers ook in Den Haag onze belangen beter onder de aandacht brengen, zoals een soepele kredietverstrekking aan MKB-ers. Daarnaast lopen een paar grote subsidieaanvragen om innovatie en wijkeconomie te stimuleren. Een vitale economie zorgt ook voor banen, daar hebben onze inwoners behoefte aan."

Wonen en bereikbaarheid
De doorstroming op de huizenmarkt stagneert en bouwactiviteiten zijn verminderd. Amersfoort probeert projecten te versnellen en investeert samen met andere overheden in betere bereikbaarheid. Startersleningen zijn al verruimd, de gemeente wil in Vathorst meer vrije kavels voor mensen die hun eigen huis willen bouwen.

Samen met anderen
De provincie Utrecht en het rijk hebben eveneens maatregelen aangekondigd. De provincie heeft het daarbij over een 'Versnellingsagenda', het rijk over een 'Aanvullend beleidsakkoord'. Amersfoort volgt op de voet hoe die maatregelen worden uitgewerkt, om Amersfoortse projecten voor versnelde financiering in aanmerking te laten komen.

Internet
De gemeente heeft met ingang van vandaag een dossier op internet over de economische crisis: http://www.amersfoort.nl/economischecrisis

Noot voor de redactie,