Gemeente Utrecht

Extra plasvoorzieningen in de Binnenstad

Om de overlast van wildplassen terug te dringen, plaatst het wijkbureau Binnenstad van 1 mei tot half september extra plasvoorzieningen in de binnenstad. Ieder weekend komen op zes locaties in de binnenstad zogenoemde 'plaskruizen' te staan.

De plaskruizen komen te staan op de Neude, Janskerkhof, Mariaplaats, Ledig Erf, van Asch van Wijcksplein en bij park Lepelenburg. Op deze locaties komen in totaal negen plaskruizen te staan. Op de Neude, Janskerkhof en Mariaplaats komen er twee, op de rest van de locaties komt één plaskruis te staan. Deze plaskruizen worden iedere donderdag geplaatst en iedere maandag weer weggehaald. Het plaskruis bij park Lepelenburg blijft op verzoek van bewoners de hele week staan en wordt twee keer per week geleegd en schoongemaakt.

De overlast van wildplassen in de binnenstad van Utrecht is al jaren groot. Veel bewoners en ondernemers klagen over stinkende stegen en straatjes en zelfs voordeuren, portieken, tuinen en auto's moeten het regelmatig ontgelden. De politie geeft aan dat het schrijven van een bekeuring voor wildplassen vaak een aanleiding is voor geweld. Daarom heeft het wijkbureau vorig jaar een proef gedaan met het plaatsen van extra plasvoorzieningen in de in de binnenstad gedurende de zomer. Deze proef was geslaagd. Het aantal meldingen van overlast nam af en de politie hoefde minder vaak op te treden tegen wildplassers. In totaal werd in achttien weekenden 39.975 liter urine opgevangen.

Het is de bedoeling er op termijn meer permanente plasvoorzieningen komen in de binnenstad. Op dit moment staan in de binnenstad drie openbare toiletten en zeven zogenoemde 'plasmasten' (openbare toiletten voor mannen). De zevende plasmast is recent bijgeplaatst op de Ganzenmarkt. In de praktijk blijkt dat deze voorzieningen onvoldoende zijn om in de behoefte te voorzien.




Gemeente Utrecht