FNV

FNV: meer doden door trage registratie gevaarlijke stoffen

De FNV en haar Europese koepel ETUC maken zich zeer grote zorgen over de trage invulling van het Europese beleidprogramma REACH dat o.a. de registratie van zeer gevaarlijke stoffen inhoudt. Van de 2000 meest gevaarlijk stoffen zijn er nog maar 15 aangewezen voor registratie. Dat maakt FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld wereldkundig bij de onthulling van een gedenkteken bij het FNV-hoofdkantoor ter gelegenheid van Workers Memorial Day.

Registratie is belangrijk, want daarmee moeten producenten van deze stoffen ook de gevaren en te nemen maatregelen tijdens gebruik aangeven. Maar volgens Hartveld betekent dat als er in het huidige tempo wordt doorgegaan de registratie van gevaarlijk en kankerverwekkende stoffen pas over 200 jaar (!) is voltooid. "En al die tijd kan allerlei vuiligheid veel te gemakkelijk gebruikt worden. Met onnodig veel extra doden en geboorteafwijkingen in de nabije toekomst." Hartveld riep het kabinet op haar invloed in Brussel aan te wenden om vaart te zetten achter REACH.

Hartveld onthult vanochtend ter nagedachtenis aan mensen die door hun werk zijn overleden een blijvend gedenkteken aan de voet 'De Granieten Werker', het 7000 kilo wegende beeld voor de ingang van de FNV. Het gaat om een in de betonnen funderingsplaat gebeiteld gedicht van de dichteres Anne-Margot van Eijck uit Leiden:

Ik heb geen naam meer
Maar ik weet nog die dag
Dat we werkten, lachten

Nu rust ik achter wolkenflarden
En zie op hen toe

Nadere informatie:
FNV Voorlichting/
Najoua Aachboune, 020 - 58 16 553

Persvoorlichter FNV Vakcentrale
Naritaweg 10
1043 BX Amsterdam

Aanwezig: maandag, dinsdag en woensdag
Tel.: 020 58 16 555
Mobiel: 06 -13344543