Integrale live-uitzending van de vergaderingen van het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap

28/04/2009 17:49

Communauté Germanophone

Een primeur voor het vrijwilligerswerk in België: De vrijwillige medewerkers van de zender "Offener Kanal Ostbelgien", een televisiezender "van de burger voor de burger" ("L' Antenne des Citoyens" of "TV de Proximité"), sturen sinds 27. April 2009 de plenumvergaderingen van het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap van op de Kaperberg in Eupen rechtstreeks in de ether. Aan elke uitzending werken zowat 15 mensen mee die hun diensten kosteloos ter beschikking stellen.

Na een eerste testfase gaf het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap in januari 2007 de zender "Offener Kanal Ostbelgien" reeds de toelating voor een niet-rechtstreekse uitzending van de zittingen van het Parlement.

Dat vergaderingen uit een Belgisch Parlement - in dit geval uit het Parlement van de DG -nu rechtstreeks kunnen worden uitgezonden dankzij de inzet van vrijwillige videomakers, is een primeur voor ons land.

Na de tevredenstellende resultaten van de eerste testuitzending in maart 2009 gaf het Parlement groen licht voor de integrale rechtstreekse uitzending van de toekomstige plenumvergaderingen. Onmiddellijk na de live-uitzending zal het programma nog eens worden herhaald. Al naar gelang de noodzaak en de duur van de plenumvergadering, zal de uitzending in de loop van de volgende dagen nog enkele malen worden herhaald. Iedereen in de DG kan de uitzending in zijn huiskamer bekijken voor zover hij beschikt over een kabelnetaansluiting.

De zender "Offener Kanal Ostbelgien"

Het concept werd ontleend aan Duitse modellen. Onder open zender (offener Kanal) verstaat men radio- en televisiezenders waarbij de programma's bedacht en gemaakt worden door burgers die ook zelf voor de inhoud verantwoordelijk zijn. De "Offener Kanal Ostbelgien" werd opgericht op 8 september 1998.

Pas nadat de kabelnetwerken van het Noorden en het Zuiden van de Duitstalige Gemeenschap gekoppeld werden, zendt de burgertelevisie uit via de kabelverdeler "Interost".

Dankzij de steun van de regering kon de technische uitrusting steeds verbeterd worden. De zender kreeg van bij het begin ook waardevolle materiële en personele ondersteuning van de "Landezentrale für Medien und Kommunikation in Rheinland-Pfalz" en van het "Bildungszentrum BürgerMedien in Ludwigshafen".

Vrijwilligerswerk

De kern van de zender zijn de vrijwillige medewerkers en videoproducenten. Momenteel telt de zender ongeveer 40 medewerkers en daarnaast nog eens 50 actieve producenten of gebruikers, die hun bijdrage afgeven om te laten uitzenden, zonder dat ze zelf in de vereniging actief zijn.

Democratie en direct contact met de burger

De Duitstalige politici zowel van de meerderheid als van de oppositie zijn het eens: de uitzendingen in de "Offener Kanal" verhogen de transparantie van de beslissingen van het Parlement en scherpen het begrip van democratische besluitvorming aan. Ook al zijn het geen professionelen die de uitzendingen verzorgen, van een amateuristische aanpak kan er geen sprake zijn. Het engagement van de vrijwillige camera- en beeldtechnici zijn een teken daarvoor dat de burger zich voor politiek interesseert en dat het parlement dicht bij de burger staat.

Parlement van de Duitstalige Gemeenschap (DG)

Persdienst

Gerd Henkes

Kaperberg 8, 4700 Eupen

Gerd.Henkes@dgparlament.be

Tel.: 087/590.745

www.dgparlament.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel