Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - DEN HAAG, DINSDAG 28 APRIL 2009

Stem voor de film die alles zegt over de Hollandse cultuur

'Cultuur & Cinema': Hollandse avond

Pretpark Nederland
Met deze Hollandse avond sluit Kosmopolis Den Haag een succesvolle serie af waarin gasten, bezoekers en vaste gastheer Rocky Tuhuteru enthousiast hebben afgetast welke films de grondwaarden van diverse, in Nederland ruim vertegenwoordigde culturen blootleggen. Oftewel: welke films eigenlijk íedereen in Nederland gezien moet hebben om meer inzicht te krijgen in de culturen die ons omringen en waar we deel van uitmaken.

Van alom geprezen klassiekers tot kersverse parels; de selectie van films op de Hindoestaanse, Turkse en Marokkaanse avond was zeer divers. Gelijkenissen tussen de gekozen films waren wel duidelijk zichtbaar in de centaal staande thema's. Zo zoomden veel films in op de worsteling van (moderne) mensen met hun culturele tradities en de (pijnlijke) gevolgen van migratie. Het leverde stuk voor stuk zeer herkenbare avonden op voor Nederlanders met de betreffende culturele achtergrond, terwijl de films tegelijkertijd eye-openers waren voor het publiek van andere komaf. Ook voor de komende Hollandse avond streeft Kosmopolis Den Haag ernaar om bezoekers met uiteenlopende culturele achtergronden te enthousiasmeren.

Dat moet gaan lukken met de treffende en zeer aansprekende selectie die de drie gasten hebben gemaakt. Zo kiest Bert Jansma - bekend kunstjournalist die ondermeer werkte voor Het Binnenhof en De Haagsche Courant - voor De Noorderlingen (1992). Deze door Alex van Warmerdam geregisseerde film biedt, door de ogen van de 12-jarige Thomas, een blik in het dagelijks leven van de inwoners van een kale straat die leidt naar niets. Het is de enige straat in een nooit afgebouwde nieuwbouwwijk in het Nederland van de jaren zestig. De radio, de post en een buslijn vormen de enige communicatie met de buitenwereld.

Sara Höhner - directeur van Cinema Delicatessen, distributeur van artistieke en cultureel waardevolle speelfilms en documentaires - voert het publiek langs drie invloedrijke Nederlandse speelfilms van First Floor Features, de filmmaatschappij van Laurens Geels en Dick Maas. Na het belichten van Abel (1986) van Alex van Warmerdam en Amsterdamned (1988) van Dick Maas, steekt Sara een pleidooi af voor de film waar het publiek op kan stemmen: Karakter (1997, onder regie van Mike van Diem), de met een Oscar bekroonde boekverfilming van Bordewijks beroemde roman over de strijd tussen een vader en diens onwettige zoon in het Rotterdam van de jaren '30.

Grote winnaars op de Hindoestaanse en Turkse avond waren twee - in aanwezigheid van de makers belichte - documentaires. Ook op de Hollandse avond zal geprobeerd worden de stemmen van het publiek te winnen met een documentaire, door de programmeur van het Nederlands Film Festival: Herman de Wit. Hij selecteerde Pretpark Nederland (2006). Hierin werpt filmmaker Michiel van Erp een blik op de Nederlandse vermaakindustrie. De rondreis voert van een chocoladefestival en een Efteling-attractie in de maak tot drukbezochte evenementen als de Libelle Zomerweek en het Prinsengrachtconcert. Het moderne Nederland als groot nationaal pretpark.

Met deze 'Cultuur & Cinema'-reeks poogt Kosmopolis Den Haag een bescheiden begin te maken met het opzetten van een zogeheten 'Wereldfilmcanon': een lijst van films die een indringende kijk geven op uiteenlopende culturen. De lijst waarop nu slechts vier 'culturen' zijn opgenomen, roept zonder meer om een vervolg van de reeks. Kosmopolis Den Haag broedt op plannen om aan die roep gehoor te geven.

Aanvang programma in Zaal 7: 19.30 uur, aanvang film in Zaal 6: 21.30 uur

Prijs: ¤ 9,50 inclusief hapje en drankje (¤ 4,75 euro met Ooievaarspas, CJP of Studentenpas)

Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191

Reserveringen: 070 3656030 (Filmhuis Den Haag) of via www.belbios.nl. Vanwege grote belangstelling bij de vorige edities, dienen gereserveerde kaarten uiterlijk 30 minuten voor aanvang afgehaald te worden.

Actuele informatie: www.kosmopolisdenhaag.nl

***

Noot aan de redacties: voor informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Elisa Mutsaers (06 24521160) of Sanne de Maijer (06 45769345)