DAF Trucks PERSBERICHT VAN PACCAR, GEDISTRIBUEERD DOOR DAF TRUCKS N.V.

VOOR ONMIDDELLIJKE PUBLICATIE

PACCAR kondigt omzet- en winstcijfers eerste kwartaal aan Regulier kwartaaldividend bekendgemaakt

28 april 2009, Bellevue, Washington - "PACCAR meldde een lagere omzet en nettowinst over het eerste kwartaal van 2009," aldus Mark C. Pigott, chairman en chief executive officer. "De resultaten van PACCAR weerspiegelen de impact van een verslechterde economie op het vrachtvervoer en de verkoop van trucks wereldwijd. Ik ben erg trots op onze 17.000 medewerkers die in de huidige, zeer uitdagende marktomstandigheden een goede prestatie hebben geleverd voor onze aandeelhouders en klanten. De uitmuntende kwaliteit van producten en services, de geografische diversificatie, de sterke omzet uit aftersales activiteiten en de inkomsten uit financiële dienstverlening blijven de kracht van PACCAR."

"PACCAR's uitstekende balans en positieve cashflow hebben het mogelijk gemaakt om te blijven investeren in het verder verbeteren van de operationele efficiency en het ontwikkelen van innovatieve producten, zoals nieuwe dieselmotoren en hybridevoertuigen. Deze investeringen zullen bijdragen aan het realiseren van de groeidoelstellingen voor de lange termijn", verduidelijkte Pigott. "De moeilijke recessie blijft onze activiteiten in Noord Amerika en Europa beïnvloeden omdat de truckmarkten zwak blijven. De financiële resultaten over het eerste kwartaal van 2009 werden negatief beïnvloed door lagere productie-aantallen, tijdelijke sluitingen van fabrieken en lagere bruto marges. Deze uitdagende marktomstandigheden blijven van kracht nu we het tweede kwartaal van 2009 ingaan. PACCAR heeft de operationele uitgaven en investeringen ingrijpend gereduceerd om de activiteiten in lijn te brengen met de huidige markt."

PACCAR realiseerde in het eerste kwartaal van 2009 een winst van $26,3 miljoen ($0,07 per verwaterd aandeel), vergeleken met $292,3 miljoen ($0,79 per verwaterd aandeel) in het eerste kwartaal vorig jaar. De geconsolideerde omzet, inclusief de inkomsten uit financiële dienstverlening bedroeg $1,99 miljard, vergeleken met $3,94 miljard in het eerste kwartaal van 2008.

Kwartaaldividend
De PACCAR Board of Directors maakte een kwartaaldividend bekend van $0,18 cash per aandeel, uit te betalen op 5 juni 2009 aan aandeelhouders die per 19 mei 2009 geregistreerd staan. Wereldwijde truckmarkten
DAF's eersteklas voertuigen zijn in Europa toonaangevend op het gebied van kwaliteit en restwaarde. "DAF realiseerde in 2008 een uitstekend marktaandeel van 14,1 procent in de klasse boven 15 ton en heeft een marktaandeel van 20% als doelstelling voor de middellange termijn. De verwachting over de marktomvang in Europa voor de klasse boven 15 ton is voor 2009 naar beneden bijgesteld naar een volume van 180.000 tot 220.000 eenheden", aldus Aad Goudriaan, president-directeur van DAF Trucks.

"De markt voor zware trucks zal in de Verenigde Staten en Canada in 2009 waarschijnlijk tussen de 100.000 en 130.000 eenheden groot zijn. Dat reflecteert de voortdurende economische zwakte, met name in de bouw en de automobielproductie. Het goede nieuws is dat het vrachttonnage - dat zelfs onder het niveau van een jaar geleden ligt - in de laatste twee maanden licht gestegen is. Daarnaast profiteren onze klanten van de lagere brandstofprijzen en de goede beschikbaarheid van chauffeurs", zei Dan Sobic, PACCAR executive vice president. "De totale truckmarkt ligt op een lager niveau dan het gemiddelde van 235.000 eenheden over de afgelopen vijf jaar. Dit leidt tot de hoogste gemiddelde leeftijd van de Noord Amerikaanse vloot in de afgelopen vijftien jaar, als gevolg van de lage vervangingsgraad. De transportsector genereert een stabiele omzet in onderdelen en services als gevolg van de ouder wordende vloot en de verkopen van trucks zullen aantrekken wanneer de economische omstandigheden verbeteren", voegde Sobic toe.

Financiële hoogtepunten - eerste kwartaal 2009
Hoogtepunten van de financiële resultaten over het eerste kwartaal van 2009 zijn onder andere:
* Geconsolideerde omzet van $1,99 miljard.

* Netto winst van $26,3 miljoen.

* Liquide middelen en effecten van $2,03 miljard.
* Winst vóór belastingen van Financial Services van $15,3 miljoen.
* Overheadkosten (productie, verkoop en algemeen) met $37,7 miljoen gereduceerd ten opzichte van een jaar geleden.
* Uitgaven voor research en ontwikkeling van $52,3 miljoen.
* Pensioenbijdrage van $150 miljoen.

* Positieve operationele cashflow van $90,8 miljoen.
* Uitgegeven middellange-termijn-obligaties voor $928.5 miljoen.

Sterk wereldwijd dealernetwerk
PACCAR heeft een zeer winstgevend, onafhankelijk dealernetwerk. Dealers van Kenworth, Peterbilt en DAF investeerden in 2008 meer dan $275 miljoen in een uitbreiding van het netwerk van 1.800 locaties met meer dan 100 nieuwe locaties, de ingebruikname van geavanceerde voorraadmanagementsystemen en verder verbeterde klantenondersteuningsprogramma's. Tom Plimpton, PACCAR vice president, voegde toe: "De toonaangevende positie van de PACCAR-dealers is van groot voordeel voor onze klanten en de mondiale transportsector. Met een record van 1,5 miljoen PACCAR-voertuigen op de weg, profiteren DAF-, Kenworth- en Peterbilt-dealers van een grote markt in onderdelen en services, producten van hoge kwaliteit en uitgebreide financierings- en leasingprogramma's.

Opening van nieuwe Technology Centers
In het eerste kwartaal van 2009 introduceerde PACCAR innovatieve Technology Centers in de productiefaciliteiten van Kenworth, Peterbilt en DAF. In deze interactieve 'showrooms' worden PACCAR's vele toonaangevende innovaties op het gebied van technologie getoond, naast de complete reeks motoren, diensten achter het product en het volledige programma PACCAR-voertuigen. "De nieuwe PACCAR Technologiecentra maken gebruik van interactieve technieken voor productdemonstraties en het presenteren van de laatste elektronische innovaties op het dashboard en in de cabine", zei Jim Cardillo, president. "Displays van PACCAR Financial, PacLease, PACCAR Parts, PACCAR Winch en Dynacraft illustreren de technologieën die elke divisie toepast om de klant voordelen te bieden. Deze nieuwe centra geven klanten, dealers en leveranciers een uitstekend inzicht in PACCAR's vooraanstaande positie op het gebied van technologie en kwaliteit, alsmede in PACCAR's continue investeringen in product- en diensteninnovaties."

Financial Services ondernemingen behalen goede resultaten in moeilijke markt PACCAR Financial Services (PFS) heeft een portefeuille van meer dan 156.900 trucks en trailers met een totale activawaarde van $ 9,1 miljard. Hierbij inbegrepen is PACCAR Leasing, een van de grootste full-service truckleasing-ondernemingen in de Verenigde Staten met een vloot van 31.000 voertuigen.

De winst vóór belastingen bedroeg in het eerste kwartaal $15,3 miljoen, vergeleken met $67,3 miljoen in hetzelfde kwartaal van 2008. In het eerste kwartaal van 2009 werd de winst beïnvloed als gevolg van een toename van de voorziening voor kredietverliezen door een hoger aantal teruggenomen trucks in Europa en lagere marges op financieringen wereldwijd. Ook een kleinere portfolio en hogere financieringskosten leidden tot lagere financiële marges. De voorziening voor kredietverliezen bedroeg in het eerste kwartaal van 2009 $25 miljoen tegenover $26.9 miljoen in het vierde kwartaal van 2008. "De kredietverliezen zijn hoog als gevolg van de mondiale recessie", lichtte Tim Henebry, president, PACCAR Financial toe. "Het goede nieuws is dat de kredietverliezen op de Amerikaanse en Canadese markten sinds afgelopen zomer elk kwartaal verbeterden en dat de prijzen van gebruikte trucks in de Verenigde Staten lijken te stabiliseren."

"PACCAR's sterke balans, aangevuld met zijn AA- kredietstatus, stelt PACCAR Financial Services in staat op competitieve wijze financiering aan te bieden aan dealers en klanten van Kenworth, Peterbilt en DAF", aldus Ron Amstrong, PACCAR senior vice president. "Goede marges, een sterke kredietwaardigheid, alsook een gedegen beheer van de portefeuille leiden tot solide winsten." PACCAR Financial Services maakt gebruik van financieringsprogramma's zoals commercial paper, aangevuld met middellange-termijn-obligaties. PFS gaf onlangs $178,5 miljoen uit aan tweejaars medium-term obligaties en PACCAR gaf voor $750 miljoen aan 3- en 5-jaars obligaties uit. Armstrong vervolgde: "Onze goede toegang tot korte- en lange-termijn kapitaalmarkten maakt het PACCAR Financial Services mogelijk op winstgevende wijze de verkoop van PACCAR-trucks in 20 landen op 3 continenten te ondersteunen in een tijd waarin vele aanbieders zich van de markt van financieringen voor de transportsector hebben teruggetrokken."

Toonaangevend in milieuzorg
"PACCAR is toonaangevend op het gebied van de ontwikkeling van milieuvriendelijke technologieën," aldus Bob Christensen, PACCAR senior vice president. "Alle PACCAR productiefaciliteiten hebben het prestigieuze ISO 14001 milieucertificaat toegekend gekregen. Dit certificaat erkent dat de productiefaciliteiten rigoureuze energiebesparende maatregelen hebben geïmplementeerd, naast innovatieve ontwerpen om warmteverliezen te verminderen. Veel PACCAR productiefaciliteiten in de VS en Europa hebben ook met succes de 'Zero Waste to Landfill'-status bereikt, waarbij het storten van reststoffen tot nul is gereduceerd."

Andere "groene" milieu-initiatieven omvatten:

* Kenworth Trucks maakte onlangs een grote order bekend van Coca-Cola Enterprises, 's werelds grootste bottelaar en distributeur van Coca- Cola-producten, voor middelzware diesel-elektrische hybridevoertuigen. De Kenworth hybride trucks zullen bijdragen aan een lager brandstofverbruik en verminderde emissies van de vloot distributievoertuigen van Coca- Cola Enterprises.


* Peterbilt is een samenwerking met Wal-Mart aangegaan om milieuvriendelijke zware vrachtwagens te testen. Wal-Mart heeft Peterbilt Model 386 voertuigen in gebruik in zowel hybride diesel-elektrische als liquefied natural gas (LNG) uitvoeringen. "Wal-Mart zet zich in voor de verbetering van de efficiëntie van haar vloot en voor vermindering van haar 'ecologische voetafdruk'. Peterbilt is zeer verheugd Wal-Mart te kunnen helpen met deze geweldige nieuwe producten ", aldus Bill Jackson, General Manager Peterbilt.

Six Sigma en Lean Manufacturing genereren besparingen en verbeteren efficiëntie "PACCAR's toepassing van Six Sigma en Lean Manufacturing technieken hebben sinds 1998 een cumulatief voordeel voor PACCAR van $ 1,2 miljard opgeleverd," verklaarde Helene Mawyer, PACCAR Vice President. "Dertienduizend PACCAR medewerkers zijn getraind in Six Sigma en meer dan 10.000 projecten zijn door de gehele onderneming geïmplementeerd. Six Sigma en Lean Manufacturing-projecten worden geïntegreerd in alle PACCAR productiefaciliteiten en hebben de kwaliteit van producten verder verbeterd en kosten in de fabrieken en kantoren verminderd. "

Onderscheidingen
PACCAR werd in februari 2009 onderscheiden door JD Power and Associates met de prestigieuze Founder's Award voor PACCAR's leiderschap in het realiseren van uitstekende klanttevredenheid in de truckindustrie. De Founder's Award wordt periodiek uitgereikt aan personen of bedrijven die toewijding, inzet en een aanhoudende verbetering tonen in hun dienstverlening aan klanten. "PACCAR is zeer verheugd om de eerste truckfabrikant te zijn die deze eervolle onderscheiding ontvangt," verklaarde Tom Plimpton, PACCAR vice chairman.

PACCAR Inc. heeft wereldwijd een toonaangevende positie op het gebied van de ontwikkeling, productie en service van kwalitatief hoogwaardige lichte, middelzware en zware trucks onder de merknamen Kenworth, Peterbilt en DAF. De onderneming is ook actief op het gebied van financiële dienstverlening, informatietechnologie en de verkoop van onderdelen voor trucks.

De aandelen van PACCAR worden verhandeld op de Nasdaq Stock Market onder het symbool PCAR. De homepage van PACCAR kan worden gevonden onder www.paccar.com.

Dit bericht bevat 'toekomstgerichte' verklaringen zoals bedoeld in de Private Securities Litigation Reform Act. Deze verklaringen zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen van het management en zijn onderhevig aan onzekerheid en veranderende omstandigheden. Werkelijke resultaten kunnen vanwege meerdere factoren afwijken van de in deze verklaringen geschetste resultaten. Meer informatie over deze factoren staan vermeld in PACCAR's gedeponeerde stukken bij de Securities and Exchange Commission.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Robin Easton +1 (425) 468-7676

FOTO: Kenworth T370 diesel-elektrische hybridetruck

Met vriendelijke groeten/Kind regards,

Saskia van Zijtveld-Vroegh
DAF Communicatie
Tel. +31.40.2144191
Fax +31.40.2144317
email saskia.van.zijtveld@daftrucks.com