GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks verwelkomt Europese keuze Albanië

Amsterdam, 28 april 2009 - GroenLinks verwelkomt de aanvraag die Albanië dinsdag heeft gedaan voor lidmaatschap van de Europese Unie. "Albanië is nog lang niet klaar voor lidmaatschap, maar de ontwikkelingen in het land zijn positief," zegt lijsttrekker Judith Sargentini voor de Europese Verkiezingen van GroenLinks.

Sargentini: "Er zijn goede redenen om de Albanese ambitie te verwelkomen. De EU heeft immers duidelijk gezegd dat de toekomst van Albanië uiteindelijk binnen de EU ligt. Ook kunnen we door enthousiast te reageren de hervormers in Albanië een steuntje in de rug geven".

De Europese Commissie moet nu eerst vaststellen of Albanië al toe is aan het openen van onderhandelingen. Daarbij moet de Commissie dezelfde criteria voor het openen van onderhandelingen hanteren die ook voor andere landen gelden.

"Lidmaatschap is voorlopig nog niet aan de orde. Toetreding kan alleen maar als het land de onderhandelingen doorloopt en aan alle voorwaarden voldoet. Maar dat neemt niet weg dat we Albanië op het Europese pad moeten houden. De EU en de Nederlandse regering moeten Albanië steunen bij de aanvraag en helpen bij het opruimen van de armoede en de restanten van dictatuur," aldus Sargentini.

Anita de Horde
Persvoorlichter

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: +32 - 228 414 71
Mobile: +31 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
http://europa.groenlinks.nl/pers