Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering


* 25-04-2009: Varkensgriep in Mexico en de Verenigde Staten van Amerika
Sinds 21 april 2009 is bij 20 patiënten met griepverschijnselen een infectie met het varkensgriepvirus (A/H1N1) vastgesteld. Alle 20 patiënten hadden slechts milde klachten. Geen van de patiënten is aan de gevolgen overleden. Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) zijn ook in Mexico 18 gevallen van een vergelijkbare
griepvirusinfectie bevestigd. Er zijn veel berichten over grotere aantallen Mexicaanse patiënten met een griepachtig ziektebeeld. Het is echter nog niet zeker of het hier om het varkensgriepvirus gaat of om het bekende humane griepvirus (het 'gewone' griepvirus). Dit wordt nog uitgezocht. In Mexico is een aantal mensen met griepverschijnselen overleden. Ook van deze mensen is (nog) niet bekend of deze met het varkensgriepvirus waren geïnfecteerd. Inmiddels zijn ook in Canada, Nieuw-Zeeland, Spanje, Frankrijk en Israël mogelijke gevallen van varkensgriep gemeld onder reizigers uit Mexico. Ook bij deze gevallen moet de diagnose nog bevestigd worden.
In de media worden verschillende aantallen zieken gemeld. Dit komt omdat men het soms heeft over het aantal mensen met griep, soms over het aantal met ernstige ziekteverschijnselen en soms over het aantal met een longonsteking.

Gevallen van varkensgriep komen gewoonlijk alleen voor bij mensen die direct contact hebben gehad met varkens. Overdracht van het virus van mens-op-mens was tot voor kort zeldzaam. Omdat bij veel van de nu gemelde gevallen geen duidelijk contact met varkens heeft plaatsgevonden, is het mogelijk dat het virus nu wel van mens-op-mens wordt overgedragen.

Mensen die met een varkensgriepvirus worden besmet, krijgen dezelfde klachten als bij een humane griep virusinfectie. Omdat nog weinig gegevens bekend zijn, is de ernst van de situatie en de besmettelijkheid van het virus op dit moment nog niet goed te voorspellen.

Advies voor terugkerende reizigers uit Mexico met griepverschijnselen
Naast de zorg voor de eigen gezondheid van terugkerende reizigers, is het ook van belang dat, als het virus Nederland binnen zou worden gebracht, verdere verspreiding wordt voorkómen. Het Nederlands Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM brengt daarom adviezen uit voor terugkerende reizigers. http://www.rivm.nl/cib/actueel/nieuws/mogelijke-overdracht-varkens griepvirussen-mexico.jsp
LCR advies: voor reizigers naar Mexico
Het is in dit stadium nog niet mogelijk de risico's goed in te schatten. Vooralsnog wordt het niet afgeraden naar Mexico te reizen. Reizigers naar Mexico wordt geadviseerd voorzichtig te zijn. Vermijd contact met mensen met griep. Pas de algemene hygiënemaatregelen toe. Ga naar een arts bij ziekte. Het in Nederland beschikbare griepvaccin van afgelopen griepseizoen is niet beschermend tegen varkensgriep.

(Laatste update: 27-4-09)
Up