Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Nederland schendt geen mensenrechten met stopzetting schuldsanering

Tuesday, 28 April 2009 13:02
Met verbazing en groot onbegrip heeft de VBC kennis genomen van de uitspraken van een ex Minister-President van de Nederlandse Antillen waarbij hij verklaart dat Nederland de mensenrechten op Curaçao zal schenden indien de schuldsanering wordt stop gezet als de Nee optie op 15 mei a.s. als overwinning uit de bus zou komen.

Hoe de ex premier tot deze stelling, die veel weg heeft van een grove beschuldiging gekomen is, is niet duidelijk.
Evenals staatsrecht deskundige Mr. Reinders, voormalig Rector van de UNA is de VBC van oordeel dat er geen valide motiveringen of grondslagen zijn die een dergelijke stelling kunnen rechtvaardigen en/of onderbouwen.

Allereerst is het hoogst onwaarschijnlijk dat bij een Nee overwinning Nederland zal overgaan tot marteling van burgers en individuen op Curaçao. Idem ten aanzien van het schenden van hun fundamentele rechten.

Ten tweede moet niet vergeten worden dat de enorme schulden van Curaçao volledig te wijten zijn aan onszelf in het bijzonder veroorzaakt door hoogst onverantwoordelijke lokale bestuurders. Het is moeilijk in te zien dat er sprake zou van schending van mensenrechten omdat Nederland de rekening van het feesten van deze bestuurders niet wilt betalen. Let wel Nederland heeft zich, hoewel hiertoe niet verplicht, bereid verklaart om de feestrekening desondanks te betalen maar als de meerderheid van het Curaçaose electoraat deze geste via een referendum afwijst blijft er niet veel over om voor deze eer te bedanken.

De VBC betreurt voornoemde stellingname van de ex MinPres ten zeerste omdat zij tot ernstige schade kunnen leiden voor Curaçao meer in het bijzonder op financieel en sociaal-economische gebied alsmede het investeringsklimaat.
Curaçao heeft de bail-out van Nederland zeer hard nodig om op een gedegen wijze invulling te kunnen geven aan de fundamentele/sociale grondrechten van de burgers ( ondermeer recht op werk, inkomen / pensioenen, adequaat onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid ). Als de schuldsanering niet doorgaat vanwege het afwijzen hiervan door de kiezer dan is de kans levensgroot dat niet langer voldaan zal kunnen worden aan het garanderen van deze rechten.

Hetgeen de ex-premier geschetst en gevisualiseerd heeft inzake schending van rechten zal dan uitkomen maar door toedoen van het Nee kamp. Zij zullen volledig verantwoordelijk zijn voor een dergelijk debacle. Een voorproefje heeft Curaçao helaas reeds mogen meemaken ten tijde van de acties van Aliansa Patriotiko die zoals bekend gevormd werd door de Nee propagandisten.
Een ander onderdeel waar Curaçao grote schade van zal ondervinden is dat de uitspraken van de ex-premier de Nederlandse samenleving onnodig kwetsen en beledigen.

Het is terecht dat wij op Curaçao moord en brand schreeuwen indien Nederlandse parlementariërs denigrerende uitspraken doen over Curaçao en de lokale bestuurders en dat de Staten afkeurende moties hierover aannemen. Echter om nu dezelfde verwerpelijke methodes toe te passen is allesbehalve wijs. Als de Staten consistent zijn dienen zij de uitspraken van de ex- Minister President ook in een motie te veroordelen. Op deze wijze wordt een signaal richting de Nederlandse samenleving gegeven hoe de samenleving hierover denkt. Een overtuigende afwijzing is wellicht ook het beste middel om erger te voorkomen.

Het is duidelijk dat aanhangers van de Nee optie volledig op de emotionele toer zitten en kennelijk van oordeel zijn dat alle middelen gerechtvaardigd zijn om het doel te bereiken. Het is te hopen dat het electoraat inziet wat haar te wachten zal staan als de Nee optie het referendum wint: financieel en sociaal-economische chaos en grote kans dat de fundamentele rechten in het bijzonder de sociale grondrechten niet langer gegarandeerd zullen worden.

Curaçao, 28 april 2009
Bestuur VBC