Mexicaanse griep: stand van zaken

28/04/2009 20:27

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Op een persconferentie bij de FOD Volksgezondheid vandaag om 17.00u., heeft Interministerieel Commissaris Influenza Marc Van Ranst vandaag bekendgemaakt dat er 6 nieuwe mogelijke gevallen in ons land geïdentificeerd zijn. Alle 6 personen personen vertoonden griepsymptomen nadat zij recent in een gebied getroffen door de Mexicaanse griep verbleven. De analyses zijn gestart en de resultaten zullen morgenvroeg, woensdag gekend zijn. Indien alle resultaten negatief zijn, krijgt u hierover verslag op de persconferentie van woensdag. Indien er positieve gevallen gevonden worden, zal hierover zo snel als mogelijk een persbericht vertrekken.

Gisteren toonden analyses bij het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid reeds aan dat alle tot dan toe onderzochte gevallen negatief waren en dat er dus tot nu toe geen besmettingen met Mexicaanse griep zijn in ons land.

De positieve gevallen van Mexicaanse griep in andere Europese landen, betreffen telkens personen die recent in getroffen gebied verbleven hadden.

Gisteren, kondigde de Wereldgezondheidsorganisatie fase 4 van het internationaal Pandemieplan af. Fase 4 betekent dat er kleine cluster(s) met een beperkte overdracht van mens op mens bestaan, maar dat de verspreiding zeer lokaal is, wat suggereert dat het virus nog niet goed is aangepast aan de mens. Deze clusters werden opgemerkt in Mexico en de Verenigde Staten.

De Belgische-, Europese- en mondiale autoriteiten monitoren de laatste ontwikkelingen op internationaal en Europees niveau nauwkeurig. De folders die sinds gisteren op de luchthaven worden verspreid, werden inmiddels ook in het Spaans en Arabisch vertaald.

Een volgende persconferentie zal plaatshebben op woensdag 29 april om 17.00u. bij de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu. Hier zal u een overzicht krijgen van de laatste ontwikkelingen inzake de Mexicaanse griep.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel