KNHS


KNHS bekijkt mogelijkheden bitloos rijden in wedstrijdsport 28 april 2009
KNHS vlag

ERMELO (KNHS) De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie bekijkt de mogelijkheden voor bitloos rijden in de wedstrijdsport. Bitloos rijden is een actueel onderwerp in het kader van de Nota Welzijn Paarden. Momenteel is bij de discipline springen en endurance bitloos rijden al toegestaan. Daarnaast komen er bij de KNHS verzoeken binnen om bij de discipline dressuur wedstrijden bitloos te mogen rijden.

Bij het springen is het in de klassen B,L en M toegestaan de teugels aan de neusriem te bevestigen. Het is echter niet toegestaan om een ander hoofdstel dan omschreven in de wedstrijdreglementen te gebruiken. Vanaf de klasse Z gelden de reglementen van de FEI, de internationale overkoepelende bond, waarin onder andere het gebruik van een hackamore is toegestaan. Dit geldt ook voor een hors concours start in de klasse M-paarden. Bij de endurance is iedere optoming toegestaan, mits dit door de jury als veilig en paardvriendelijk wordt beoordeeld.

De KNHS staat uiteraard open voor een discussie omtrent bitloos rijden binnen de dressuursport. Hoofd Sportontwikkeling Gert Naber: De KNHS gaat aandacht besteden aan meer dan alleen het bekijken van de mogelijkheden voor het beoordelen van een bitloze combinatie tijdens een dressuurproef. De taak van de KNHS bij actuele ontwikkelingen bestaat uit educatie, informatie en regelgeving hieromtrent. Om te komen tot implementatie van het bitloos rijden binnen de KNHS is het belangrijk om de belangen van zowel de sporters die bitloos rijden, als de sporters die met een bit rijden te behartigen. Een goede reglementering is hierbij belangrijk.

Om te komen tot een mogelijke implementatie en bijbehorende reglementering heeft de KNHS een werkgroep geformeerd bestaande uit verschillende specialisten zoals een veterinair, specialisten vanuit het bitloos rijden, instructeurs en juryleden. De werkgroep zal fungeren als adviesorgaan voor het KNHS bestuur. De werkgroep houdt zich bezig met de beantwoording van de eerste basale vragen over het bitloos rijden in de dressuur alvorens een advies te geven aan het KNHS-bestuur over de implementatie van en de reglementering voor het bitloos rijden. De uitkomsten en adviezen vanuit deze werkgroep worden ook gebruikt als basis voor de eventuele discussie over bitloos rijden binnen andere disciplines.