RDW

april 2009

Eerste Europese typegoedkeuring gaat naar DAF

Europese primeur voor DAF en RDW

Zoetermeer, 29 april 2009
Vanaf vandaag hoeven truckfabrikanten niet meer in alle Europese lidstaten afzonderlijk een typegoedkeuring voor nieuwe voertuigen aan te vragen. Dit betekent een aanzienlijke lastenverlichting voor producenten. Nederland had de Europese primeur. De RDW gaf -in de vroege ochtend van woensdag 29 april om 00.00 uur- als eerste een Europese typegoedkeuring voor trucks af aan het Nederlandse DAF Trucks in Eindhoven voor de DAF XF105 âEdition 2009â.

Meer efficiency
Dat er nu ook voor trucks Europese typegoedkeuringen mogelijk zijn, betekent voor de producenten allereerst meer efficiency en lagere kosten. Bovendien zijn de toelatingseisen nu in principe voor alle landen binnen de Europese Unie gelijk en komen nationale eisen te vervallen.

Typegoedkeuring
Voordat een truckproducent voertuigen van een bepaald type in landen van de Europese Unie kan registreren, is het nodig daarvoor een officiële typegoedkeuring te hebben. Daarbij wordt een representatief voertuig op meer dan veertig gebieden (waaronder emissies, remmen, verlichting, spiegels) zeer uitgebreid getest en gecontroleerd om te beoordelen of aan de vele wettelijke eisen wordt voldaan. Voorheen moesten fabrikanten voor elke lidstaat van de Europese Unie een afzonderlijke, nationale typegoedkeuring aanvragen. Vanaf 29 april 2009 is een in één van deze landen verleende typegoedkeuring geldig in de hele Europese Unie.

Eerste Europese typegoedkeuring
Omdat de RDW al in een vroeg stadium de mogelijkheid bood om de nationale typegoedkeuring volgens de nieuwe Europese richtlijn te verzorgen, kon de Nederlandse keuringsinstantie als eerste een Europese typegoedkeuring voor trucks afgeven. Die werd verleend aan DAF Trucks voor de âEdition 2009â-modellen van het topmodel XF105.