Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Sleutelen aan het leven. KNAW-tweegesprekken over wetenschap en kunst 7 mei 2009
16.30 uur
Locatie: Spui25, Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam

Eerste van een serie tweegesprekken tussen onderzoekers en kunstenaars. Tijdens deze gesprekken wordt niet alleen gezocht naar overeenkomsten in denken en doen, maar ook worden de controverses opgezocht.

Gesprekspartners in het eerste tweegesprek zijn schrijver Stefan Brijs en geneticus Hans Galjaard; gespreksleider is dichter en journalist Wim Brands. Het zal gaan over De engelenmaker van Stefan Brijs over de levensloop van een arts die baanbrekend werk verricht in de kloontechnologie. Hij wordt echter verguisd door zijn collega's en trekt zich terug om met zijn kennis drie identieke zonen te verwekken. Een roman over goed en kwaad en de grenzen van het medische handelen.

Hans Galjaard
Hans Galjaard (1935) deed zijn artsexamen en promotie (cum laude) in 1962 aan de Rijksuniversiteit Leiden. Galjaard was een van de medeoprichters van de medische faculteit in Rotterdam, waar hij vanaf 1966 tot 1993 werkte als hoogleraar, eerst in de celbiologie en later met de leeropdracht genetica. Hij stond vanaf 1980 ruim twintig jaar lang aan het hoofd van de afdeling Klinische Genetica van het Rotterdamse academisch ziekenhuis. Die afdeling heeft bijna tweehonderd medewerkers en verricht voor duizenden patiënten prenataal en postnataal chromosoomonderzoek, biochemische diagnostiek en DNA-analyse, geeft erfelijkheidsvoorlichting en onderzoekt psychosociale aspecten van voorspellend erfelijkheidsonderzoek. Galjaard is op zijn vakgebied én daarbuiten een van de pioniers geweest van goede patiëntenvoorlichting, en hij werkte mee aan radio- en televisieprogramma's zoals Een groot uur U, Rondom Tien en Beter dan God. Naast zijn bijdragen aan ongeveer honderd wetenschappelijke boeken schreef hij enkele monografieën waarvan Het leven van de Nederlanders (1981) en Alle mensen zijn ongelijk (1994) het bekendst zijn. Galjaard was ook buiten Nederland actief, onder meer als consultant voor de WHO en als lid van de International Bioethics Committee van UNESCO.

Stefan Brijs
Stefan Brijs werd geboren op 29 december 1969 in Genk (Belgisch-Limburg), waar hij ook jarenlang woonde en naar school ging. In 1990 studeerde hij af als onderwijzer en begon als opvoeder aan zijn vroegere middelbare school te werken. Van 1994 tot 1997 woonde hij in Zonhoven, daarna vestigde hij zich opnieuw in Genk. Sinds 1999 schrijft Stefan Brijs voltijds - hij had op dat ogenblik drie boeken gepubliceerd en verscheidene essays en recensies geschreven voor de boekenbijlagen van De Morgen en De Standaard. Begin 2003 verruilde hij Genk voor Koningshooikt, een deelgemeente van Lier.

In oktober 2005 verscheen zijn nieuwe roman De engelenmaker, waarvan de vertaalrechten aan meer dan tien landen zijn verkocht, waaronder Amerika, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Rusland. Het boek ging intussen ook al meer dan 75.000 keer over de toonbank. De filmrechten zijn gekocht door Prime Time van producer Antonino Lombardi en regisseur Rudi Van Den Bossche. Het boek werd bekroond met de Gouden Uil Prijs van de Lezer 2006 en De Vijfjaarlijkse Prijs voor Proza van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde 2006. Ook werd het boek genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2006 en de AKO Literatuurprijs 2006.

Inschrijfformulier: Toegang tot deze activiteit is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden.
U kunt zich aanmelden via het online registratieformulier.

Organisatie: Commissie Wetenschap en Kunst

Meer informatie:
Suzanne Wagenaar, KNAW
tel. 020-5510860
suzanne.wagenaar@bureau.knaw.nl