Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 21 April 2009

Oranje Boven festival: Koninginnedag is voor iedereen

Vanaf 29 april barst in Nieuw West het Oranje Boven festival los, een veelkleurig feest ter ere van de Koningin. De oostzijde van de Sloterplas is op koninginnenacht omgetoverd tot een oever uit 1001 nacht. Vanaf 19.00 uur start een doorlopende programmering met dans multicultureel muziek, kunst, toneel, eten, drinken, een knallend vuurwerkspektakel en een afsluitend concert van Derenzo.

Koninginnedag
Het feestgedruis zet zich voort op Koninginnedag. De stadsdelen Bos en Lommer en Osdorp pakken dan flink uit. Naast de jaarlijkse vrijmarkt kunnen bewoners aan de kade van de Sloterplas in Osdorp en op het Bos en Lommerplein vanaf 11.00 uur aanschuiven bij de Koninginnebrunch. Daarna volgen er in Osdorp workshops van buikdansen, salsa en linedancing. Verder zijn er optredens van o.a. KalenTura, Ilhan, Dries Roelvink en nog veel meer. Bovendien kunnen bewoners in Osdorp gratis met één van de twee rondvaartboten op de plas meevaren. Op het Bos en Lommerplein treden grote namen uit binnen -en buitenland op. Moustapha Bourgogne, Dr Johnny Love & MC Aldrin, Milouda El Hoceima, en nog vele anderen staan op het podium. En voor wie op Koninginnedag sportief bezig wil zijn, is er een hindernisbaan en een Panna Knock Out. Voor de allerkleinsten is er een luchtkasteel, hennapainting, schminken en een draaimolen. .
Pleinfestival
Maar ook in Geuzenveld-Slotermeer hangen de oranje vlaggen uit! Op plein '40-'45 start vanaf 13.00 uur het Pleinfestival. Het festival biedt bewoners- jong en oud- een podium om hun talent op het gebied van zang, dans, muziek en kunst te laten zien. Naast bewoners treden er artiesten op zoals, Otman Majour, Karizma en Para-D. Het Pleinfestival is een evenement dat vier keer terugkeert. Op 5 april vond de eerste editie plaats. Op 31 mei en 21 juni volgen er nog twee Pleinfestivals.

Festivalorganisatie
De organisatie van het Oranje Boven festival is op een bijzondere manier verlopen. 3 jonge festivalproducenten uit Nieuw West zijn de uitdaging aangegaan om het festival tot een " Oranje Succes" te maken. Farah Moufid van 24Karaat, Khalil Aitblal van Refresh Entertainment en Rinchemar Martina van Kalentura, hebben de handen ineengeslagen. Op de verschillende locaties zetten zij een programmering neer die voor iedereen aantrekkelijk is. .
Aanloop naar cultureel jaar 2012
Het Oranje Boven festival is een eerste aanzet tot meerdere festivals die de komende ja(a)r(en) in Nieuw West zullen plaatsvinden. Ze dienen als opmars naar 2012, het cultureel jaar in Nieuw West. In dat jaar is Nieuw West een jaar lang het podium voor allerlei kleinschalige en grootschalige culturele activiteiten. Het festival dat ook in dat teken plaatsvindt, is het Sloterplasfestival, in het weekend van 26 tot en met 28 juni.

//// EINDE PERSBRICHT ////