Huwelijksdwang moet hoog op agenda

27/04/2009 16:32

MOVISIE

Slotconferentie Europees project over gedwongen huwelijken

Het verschijnsel huwelijksdwang komt overal in Europa geregeld voor en vraagt om een aanpak waarbij Europese overheden samenwerken met NGO's. Dit is een van de richtlijnen die worden gepresenteerd op de Slotconferentie Active Against Forced Marriage op 29 april 2009 in Brussel. Vanuit Nederland hebben MOVISIE en de VU meegewerkt aan o.a. de eerste Nederlandse conferentie over huwelijksdwang afgelopen november.

In het EU Daphne project Active Against Forced Marriage is vanaf 2007 in zes landen gekeken naar de huidige aanpak en zijn kennis, preventiestrategieën en good practices uitgewisseld. Op 29 april 2009 wordt het EU project afgesloten in Brussel met een rapport over Europese richtlijnen om gedwongen huwelijken aan te pakken:


- Huwelijksdwang is wereldwijd en komt ook voor in Europa


- Gedwongen huwelijken zijn een schending van mensenrechten


- Het probleem moet hoog op de agenda van alle overheden staan


- Voor een effectieve aanpak is het nodig dat overheden samenwerken met NGO's

Slotconferentie

Op de slotconferentie spreekt de Hamburgse minister voor Sociale en Familiezaken, Dietrich Wersich. Verder voeren diverse EU-experts een paneldiscussie over de vraag hoe Europese landen de krachten kunnen bundelen in de aanpak van gedwongen huwelijken. Panelleden zijn ondermeer de Duitse minister Wersich, Lissy Groner (SPD - Europees Parlement), Martha Franken (ministerie Gelijke Kansen België), Colette de Troy (European Women's Lobby) en Ingrid Bellander-Todino (EU-Daphne projecten).

De coördinerende partner van dit Europese Daphne project is de gemeente Hamburg. Zes partner-organisaties uit Engeland, Oostenrijk, Zweden, Zwitserland, Turkije en Nederland, hebben de afgelopen twee jaar ieder een landelijke conferentie georganiseerd.

Cijfers

In Nederland wordt huwelijksdwang nog niet geregistreerd. Engeland is tot nu toe het enige land dat huwelijksdwang wel registreert en meldt dat het gaat om 400 gevallen per jaar.

Het EU rapport Active against forced marriage kan vanaf 29 april worden gedownload via www.movisie.nl/huwelijksdwang





http://www.movisie.nl/huwelijksdwang