Openbaar Ministerie


* >Snelrecht tijdens Koninginnedagfeest

Snelrecht tijdens Koninginnedagfeest

28 april 2009 - Arrondissementsparket Groningen

Het Openbaar Ministerie Groningen hanteert tijdens de Koninginnedagfeesten snelrecht. Dat betekent dat verdachten die dan worden aangehouden, onmiddellijk een beslissing van de officier van justitie meekrijgen en binnen twee weken voor de rechter moeten verschijnen.

Snelrechtprocedure
De Koninginnedagfeesten beginnen op woensdag 29 april en eindigen op vrijdag 1 mei in de ochtend. Gedurende deze periode geldt de snelrechtprocedure in de hele provincie Groningen. Verdachten die worden aangehouden, worden door Regiopolitie Groningen overgebracht naar het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat. Vervolgens vindt een eerste selectie plaats. Mensen die verdacht worden van ernstige of complexe strafbare feiten komen niet in aanmerking voor het snelrecht. De overgebleven -snel te beoordelen- zaken worden voorgelegd aan de officier van justitie. Die beoordeelt, samen met een parketsecretaris, of de zaak zich leent voor een snelle afdoening. Dat zijn zaken waarbij snel een reclasseringsrapport opgemaakt kan worden en waarbij het opsporingsonderzoek binnen enkele dagen afgerond is.

Speciale aandacht
Speciale aandacht gaat uit naar zaken waarbij geweld wordt gebruikt tegen hulpverleners, tegen politieagenten of ander overheidspersoneel. Daarnaast zijn zaken als mishandeling, openlijke geweldpleging, bedreiging, vernieling 'snelrechtwaardig'.

Niet weg voordat...
Voordat de verdachte het cellencomplex mag verlaten, krijgt hij de beoordeling van de officier uitgereikt. Dat kan een dagvaarding zijn of een uitnodiging voor een TOM-zitting (Taakstraf OM).

Koninginnedagzittingen
De zittingen waarop de betreffende verdachten terecht zullen komen staan gepland voor

11 mei 2009 - preventief gehechte verdachten - politierechter 15 mei 2009 - verdachten die na inverzekeringstelling weer op vrije voeten zijn gekomen - politierechter
26 mei 2009 - verdachten van overtredingen - kantonrechter

Meer informatie over dit bericht kunt u verkrijgen bij Kirsten Smit, voorlichter Openbaar Ministerie Groningen, 050 750 3050.