baksteenindustrie jaarverslag 2008

29/04/2009 09:12

Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB)

Velp, 29 april 2009

Jaarverslag KNB 2008 geeft uiting aan zorg over de toekomst

NEDERLANDSE BAKSTEENINDUSTRIE STAAT VOOR 'UITDAGENDE PERIODE'

De Nederlandse baksteenindustrie zette in 2008 in totaal 1.447 miljoen bakstenen af, zowel metselbaksteen als straatbaksteen. Dat is 5% minder dan in 2007. De daling deed zich met name voor in de afzet van metselbaksteen (-8%). De afzet van straatbaksteen groeide daarentegen met 6%. De vereniging van baksteenfabrikanten is bezorgd over de naaste toekomst. Deze zorg geldt m.n. ook de uitblijvende maatregelen van de overheid ter stimulering van nieuwbouw.

Dit en meer staat te lezen in het jaarverslag 2008 van het - dit jaar 125 jaar bestaande - Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB), dat vandaag verschijnt.

Afzet metselbaksteen gedaald

De Nederlandse baksteenindustrie zette in 2008 1.063 miljoen WF (= Waalformaat) metselbakstenen af. Dat betekent een daling van 8% ten opzichte van 2007. Met name de uitvoer daalde in 2008 met meer dan een kwart tot 171 miljoen WF metselbaksteen. Hiermee gecorrigeerd hield de terugval in de afzet naar verhouding ongeveer gelijke tred met de daling van de woningnieuwbouw (-2%).

Afzet straatbaksteen gestegen

De afzet van straatbaksteen steeg met 6% tot een welhaast historische hoog aantal van 384 miljoen WF. Hiervan werd ruim 9% als machinaal verwerkbaar pakket afgezet. Een prima resultaat, zo vindt KNB, indien wordt bedacht dat de nieuwe ontwikkeling naar machinaal straten grote aanpassingen in de fabrieken heeft gevergd.

Gemengde gevoelens bij vooruitzichten 2009

De baksteenindustrie is bezorgd over wat de komende jaren zullen brengen. Prognoses van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) tonen dat de afzet metselbaksteen in 2010 onder de grens van 900 miljoen WF kan komen. Dat zou betekenen dat de baksteenindustrie in ruim 10 jaar tijd circa een derde van de afzet metselbaksteen verliest!

KNB benadrukt dan ook het spoedeisende belang van maatregelen om de (woning-)nieuwbouw te stimuleren en vertrouwen van consumenten te bevorderen.

KNB put echter hoop uit de lange geschiedenis van de georganiseerde baksteenindustrie (in 2009 125 jaar jong) en die van het keramisch product. Deze wordt gekenmerkt door afwisselend perioden van grote successen en diepe crises. Rode draad is dat de fabrikanten steeds in staat zijn gebleken de samenwerking in stand te houden en de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden. Deze bestaan uit vraaggestuurde innovaties op product- en procesniveau en in het vlak van duurzaamheid. De alom gewaardeerde baksteen blijft daarin een sterke troef, benadrukt KNB.

Jaarverslag vernieuwd

Het Jaarverslag KNB 2008 staat in het teken van de mening van anderen over de baksteenindustrie en de baksteen. Het bevat daartoe verschillende interessante quotes van gezaghebbende personen.

KNB

Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB) is de brancheorganisatie voor de gehele Nederlandse baksteenindustrie. Het behartigt de collectieve belangen van de leden op het gebied van milieu, energie, grondstoffen, normeringen en de bouwpraktijk, verzorgt kennisoverdracht naar de beroepspraktijk van ontwerper en verwerker en is actief op het terrein van sociale, economische en technische zaken.

KNB is gevestigd in het Keramisch Huis in Velp en werkt sinds 1 januari 2008 samen in de Stichting Verenigde Keramische Organisaties (VKO).

De Nederlandse baksteenindustrie produceert metselbaksteen, straatbaksteen en poreuze binnenmuursteen en heeft een omzet van circa 358 miljoen Euro (2008). In de baksteenindustrie zijn ca. 1.500 personen werkzaam. De indirecte werkgelegenheidseffecten (transport, verwerking) zijn een veelvoud daarvan.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie/