Kia Motors Europe uitgebreid met nieuwe Nederlandse vestiging

29/04/2009 09:26

Press Release

VIANEN, 28 april 2009 - Met onmiddellijke ingang neemt Kia Motors Europe de import en distributie van Kia-modellen in Nederland over. Hiertoe wordt een nieuwe vestiging onder eigendom van Kia Motors Europe opgericht. Daarmee is een korte periode van onzekerheid als gevolg van het faillissement van de vorige importeur (Kia Nederland B.V., onderdeel van Kroymans Corporation), snel beëindigd en is de weg vrijgemaakt voor een hernieuwde, gezonde doorontwikkeling van het merk Kia in Nederland.

De nieuwe Nederlandse importeur van Kia, 'Kia Motors Nederland B.V.', heeft de bezittingen van Kia Nederland B.V. overgenomen. De bewindvoerders hebben de arbeidscontracten met de werknemers in dienst van Kia Nederland B.V. beëindigd en Kia Motors Nederland B.V. heeft het grootste deel van de medewerkers van Kia Nederland een nieuwe arbeidsovereenkomst aangeboden. Het dagelijkse management van de nieuwe Nederlandse importeur zal onder leiding staan van Cor Baltus, die nauw betrokken was bij de onderhandelingen tussen de bewindvoerders van Kia Nederland B.V. met Kia Motors Europe.

De President van Kia Motors Europe, Mr Sun Young Kim

De President van Kia Motors Europe, Mr Sun Young Kim, over de oprichting van Kia Motors Nederland: "Vanzelfsprekend ben ik erg verheugd dat we er in een extreem korte periode in zijn geslaagd de import en marketing van Kia-producten op de Nederlandse markt veilig te stellen. De service aan onze klanten en dealers is nauwelijks onderbroken geweest. Bovendien hebben we ons ervan verzekerd dat de waardevolle knowhow en ervaring van de Kia Nederland medewerkers behouden blijft, omdat de meeste van hen de mogelijkheid krijgen om over te stappen naar de nieuwe importeur."

"Onze nieuwe dochteronderneming in Nederland garandeert dat Kia's activiteiten met zo min mogelijk onderbrekingen voor onze dealers zijn voortgezet, terwijl het hoogst mogelijke serviceniveau voor onze klanten gewaarborgd blijft. Wij kijken uit naar een spannend jaar voor Kia in Nederland met de recente introductie van de Kia Soul urban cross-over, nieuwe ISG versies van de populaire Kia cee'd en, later dit jaar, twee compleet nieuwe producten - de nieuwe Sorento en onze langverwachte compacte MPV die een nieuwe invulling gaat geven aan dit segment," aldus President Kim.

Kia-dealervereniging

De heer Leerentveld, woordvoerder van de Kia-dealervereniging: "Uiteraard hebben wij de ontwikkelingen rond de import van Kia in Nederland met argusogen gevolgd. Maar vanaf het begin was duidelijk dat Kia Motors Europe, in samenwerking met de bewindvoerders en de voormalige directie van Kia Nederland, snel een einde wilde maken aan de ontstane situatie. De eerste stap was om de onderdelenvoorziening veilig te stellen, waardoor de serviceverlening aan onze klanten geen enkele hinder heeft ondervonden. Vervolgens werd snel geschakeld om te zorgen dat er een nieuwe importorganisatie in het leven zou worden geroepen. Alle Nederlandse Kia-dealers zeggen de nieuwe importeur alle steun toe en zijn vast van plan om 2009 tot een succesjaar voor Kia te maken."

Cor Baltus, Algemeen Directeur Kia Motors Nederland

Tot slot Cor Baltus, Algemeen Directeur Kia Motors Nederland: "We sluiten een hectische periode af, maar het geeft een voldaan gevoel dat wij door de medewerking en inzet van alle betrokkenen erin zijn geslaagd op extreem korte termijn een nieuwe importeursorganisatie op te richten. Daarbij heeft Kia Motors Europe zich daadkrachtig en slagvaardig gemanifesteerd. Onze blik is nu op de toekomst gericht die wij met veel vertrouwen tegemoet zien. De Soul is een echt niche-produkt en de verkoopcijfers zijn beloftevol, zeker ook in Nederland want wij zijn qua verkopen het vijfde 'Soul-land' in Europa. Met nog dit jaar de komst van de compleet nieuwe Sorento en de nieuwe MPV zal ons leveringsprogramma een belangrijke vernieuwing en uitbreiding ondergaan.

Kia Soul passeert verkoopmijlpaal van 5.000 auto's

Internationaal blijft Kia het wat verkopen betreft uitstekend doen, met name dankzij de nieuwe Kia Soul. Deze nieuwe urban cross-over in de modelreeks van Kia trotseert fier de economische tegenwind en heeft inmiddels al duizenden nieuwe klanten naar de Kia-showrooms in heel Europa getrokken. Hoewel de Soul pas sinds januari leverbaar is, zijn de Europese verkopen van de nieuwste Kia de 5.000 stuks al ruim gepasseerd. Daarbij ligt het aantal verkopen nu al 13% boven de verwachtingen van Kia.

Deze maand start de verkoop van de Kia Soul ook in de VS en in Australië. In Europa nemen de maandelijkse verkopen van de Soul verder toe, van 1.334 auto's in januari tot 1.485 auto's in februari en zelfs 2.172 Souls die in maart de Kia-showrooms uitreden.

Verkopen Kia Soul in Europa, Q1 2009 (Top 10 landen)


1 Duitsland 944


2 Frankrijk 914


3 Groot-Brittannië 520


4 België 473


5 Nederland 401


6 Italië 358


7 Spanje 340


8 Polen 240


9 Oostenrijk 165


10 Zweden 165

Internationaal verkoopsucces: 125.738 Kia's ver-kocht in maart

Het jaar 2009 ontwikkelt zich voor Kia Motors Corporation zeer positief. In de maand maart werd wederom een verkoopstijging genoteerd op belangrijke markten zoals de 'General Markets', China, Korea en Noord Amerika met respectievelijk 19.9%, 10.4%, 6.1% en 0.9%.

Op de 'General Markets' werden 22.546 auto's verkocht, een stijging van 19.9% ten opzichte van vorig jaar. China was in maart goed voor 14.540 verkopen, een toename van 10.4%. In Korea werden 30.043 Kia's verkocht, hetgeen overeenkomt met een stijging van 6.1%. Met bijna 1% namen de verkopen in Noord Amerika toe naar 28.279 eenheden.

Het succes van Kia in het Midden Oosten en Afrika is opzienbarend. In maart be-droeg de verkoopstijging maar liefst 70% vergeleken met maart 2008.

Ook cumulatief vertonen de Kia-verkopen een stijgende lijn in het eerste kwartaal van 2009. De toename op de general markets was het grootst: 20.1% wat over-eenkomt met 62.957 eenheden. Het eerste kwartaalcijfer voor Korea laat een ver-koop zien van 79.406 auto's (stijging 6.7%) en voor Noord Amerika van 79.494 auto's (stijging 1.5%).

Hyoung-Keun Lee, Senior Executive Vice President en COO van de International Business Division, Kia Motors Corporation: "Hoewel het eerste kwartaal de interna-tionale automobielindustrie voor behoorlijk wat uitdagingen heeft gesteld, noteert Kia op diverse markten bij voortduring significante verkoopstijgingen. Wij blijven uiteraard alert maar we zijn overtuigd dat Kia in een prima positie verkeert, mede dankzij de nieuwe Soul en de twee nieuwe modellen dit jaar."

Overzicht Kia Motors

Kia in Nederland

Voor Kia is Nederland de zesde grootste markt in Europa, met verkopen van meer dan 14.400 auto's in 2008, hetgeen overeenkomt met 6% van Kia's jaarvolume in deze regio.

Kia Motors Europe

Kia Motors Europe is de Europese verkoop-, marketing- en servicetak van Kia Motors Corporation. Het Europese hoofdkantoor, dat gevestigd is in Frankfurt (Duitsland), is verantwoordelijk voor 32 landen.

Over Kia Motors Corporation

Kia Motors Corporation (www.kia.com) - fabrikant van kwalitatief hoogwaardige auto's voor een jong publiek - werd in 1944 opgericht en is de oudste autofabrikant van Korea. Kia, dat deel uitmaakt van de Hyundai-Kia Automotive Group, streeft er naar om één van de belangrijkste automerken ter wereld te worden. Kia produceert jaarlijks meer dan 1,4 miljoen auto's in 13 productie- en assemblagefabrieken in acht landen. Deze auto's worden verkocht en onderhouden door een netwerk van distributeurs en dealers in 172 landen.

Vandaag de dag biedt Kia werk aan meer dan 40.000 werknemers en realiseert de onderneming een jaaromzet van bijna $17 miljard. Het merk is hoofdsponsor van het Austrialian Tennis Open. Kia is een officiële automotive partner van de FIFA - het overkoepelende orgaan van de FIFA World Cup - en EUROTOP partner van de UEFA. De slogan van Kia Motors Corporation - 'The Power to Surprise' - staat voor de wereldwijde toewijding van het bedrijf om de verwachtingen van klanten te overtreffen door continue automotive innovatie.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.kia.nl


Noot voor de redactie: