Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Studenten universiteit Amsterdam op verkennend excursie in Berkelland

Afbeelding bij afbeelding

Studenten kijken rond in de kern Gelselaar, waar de omgeving is voorgedragen als beschermd dorpsgezicht.

Studenten van universiteit Amsterdam hebben een verkennende excursie in vijf kernen van Berkelland en een groot gedeelte van het buitengebied van Lochem gemaakt onder leiding van wethouder Jan Zappeij. Dit ter voorbereiding op hun onderzoek over de leefomstandigheden van ouderen. Het onderzoek gebeurt in de week van 20 april tot en met 24 april. Daaruit moet blijken hoe ouderen hoe wonen en leven en hoe zij dit zelf ervaren. Op die manier hopen de studenten inzicht te krijgen in wat er op het punt van wonen, zorg en welzijn eventueel nog nodig is.

Kulturhusen

De excursie startte afgelopen maandagmiddag bij 't Kulturhus Ruurlo waar Yolanda Bensink van Kulturhus een rondleiding gaf. Daarna volgde een bezoek aan het Kulturhus Haarlo, dat vooraf werd gegaan door een rondrit door het buitengebied. Hillie Kupper, lid van de Gebiedscommissie, vertelde over de veranderingen en ontwikkelingen in het buitengebied en wat dat betekent voor de bewoners.

In Kulturhus 't Stieltjen Haarlo legde Ans Lappenschaar de betekenis en de rol van 't Kulturhus voor de (oudere) Haarlose gemeenschap uit. Het verschil met het Kulturhus in Ruurlo is dat hier alle werkzaamheden door vrijwilligers wordt gedaan. Haarlo heeft een bloeiend verenigingsleven en veel vrijwilligers die zorgen dat het Kulturhus Haarlo gerund wordt.

Zorgboerderij

Ook medewerker Wilma Mentink en bewoner Bertus Spronk van de woon- en zorgboerderij 't Memelink gaven tekst en uitleg over de zorgboerderij. Wethouder Jan Zappeij vertelde het een en ander over het wonen van de ouderen in de dorpen en over de plannen van de zorgwinkel in Haarlo.

Bloeiend verenigingsleven

Na Haarlo ging de reis verder naar Gelselaar. Daan Uenk van Gelselaars Belang liet het mooie dorp Gelselaar zien en zei dat een actieve bevolking een bloeiend verenigingsleven oplevert. Gelselaar heeft een rijke historie en is een kern met bijzondere cultuurhistorische waarden. De omgeving is voorgedragen als beschermd dorpsgezicht. Uenk denkt dat dit kansen biedt voor de toekomst.

Geesterense es

Ook deed het gezelschap de Geesterense es aan en ging daarna door naar Lochem, Barchem en Zwiep. Erna Langenkamp, beleidsmedewerker Lochem vertelde over de ontwikkelingen en de verschillen tussen de diverse dorpen in de gemeente Lochem.

Trefwoorden Kleine kernen
Mutatiedatum 27/04/2009