Gemeente Oirschot

Jongerenpanel onderzoekt woningnood jongeren

3281 enquêtes verzonden, ook naar jeugd buiten de gemeente Oirschot

Nu de Gemeente Oirschot een nieuw woonbeleid schrijft wil het JongerenPanel Oirschot (JPO) door middel van een enquête onderzoeken wat de woonwensen van jongeren zijn en aantonen dat de woningnood hoog is. Oirschot vergrijst, veel jongeren verlaten Oirschot. Daarom krijgen ook jongeren die de afgelopen twee jaar de gemeente Oirschot hebben verlaten een enquête. Maar de enquête zal ook gaan over o.a. busvervoer, parkeerplaatsen en activiteiten.

Het onderzoek zal worden gehouden onder jongeren uit Oirschot, Spoordonk en de Beerzen, in de leeftijden 12 t/m 25 jaar. Zij zullen deze week hierover een brief ontvangen. Het jongste gedeelte van deze doelgroep zal nog geen vragen over op jezelf wonen krijgen.

Adviseren bij jeugdbeleid en woonbeleid
Een eerdere enquête leverde het JPO zoveel waardevolle informatie op, dat de Gemeente Oirschot haar jeugdbeleid hierop heeft gebaseerd. Het JPO wist eerder al extra starterswoningen te regelen, maar hoopt met de resultaten het woonbeleid ook voor jongeren positief te kunnen beïnvloeden. Vanuit het woonbeleid, dat nu nog een concept is, spreken al een hoop goede intenties, maar er zijn nog te weinig concrete acties aan verbonden aldus voorzitter Erik Strijbos.

Adviseren op basis van een opiniepanel
Het JPO wil adviseren aan de hand van resultaten uit enquêtes en andere onderzoeken onder jongeren. Daarvoor wil het JPO een soort van opiniepanel samenstellen zodat ze makkelijk en snel de mening van jongeren kunnen achterhalen en hiermee de gemeente Oirschot kunnen adviseren.

JPO zoekt medewerk(st)ers
Het JPO bestaat op dit moment uit een bont gezelschap van jongeren, de meeste uit Oirschot. Ze zoeken daarom vooral nog mensen uit Spoordonk en de Beerzen. Het moeten dan vooral jongeren zijn die activiteiten mee willen helpen opzetten, zoals een (sport)evenement op de markt. Of jongeren die (samen met andere jongeren) de politiek, klankbordgroepen of organisaties willen adviseren over de wensen van jongeren. De medewerkers van het panel vinden het vooral leerzaam, erg gezellig en bovendien staat het goed op je CV.

Presentatie resultaten
De enquêteresultaten zullen kort worden gepresenteerd op 4 juni vanaf 19.30 in de Enck. Daarna is er volop de mogelijkheid om in contact te komen met mensen van de politiek. Het JPO zal zorgen voor een laagdrempelige, gezellige avond en een muzikaal verrassingsoptreden!