Gemeente Woerden

Energie- en Klimaatbeleidsplan

29 apr 2009

persbericht
Alweer een jaar geleden was er een heftige discussie in Woerden over het al dan niet plaatsen van windmolens in Woerden-West. Deze discussie is de directe aanleiding voor het opstelling van het Energie- en Klimaatbeleidsplan. De gemeente Woerden wil de eigen verantwoordelijkheid op het gebied van energie, klimaat en duurzaamheid nadrukkelijker vorm geven. Dit plan geeft duidelijk richting aan de wensen, plannen en eisen in de komende jaren. Min of meer gelijktijdig met het verschijnen van dit beleidsplan, wordt binnen de gemeente gewerkt aan de structuurvisie en de milieuvisie. Het Energie- en Klimaatsbeleidsplan is meer thematisch gericht, maar afgestemd op het beleid uit de milieuvisie. Landelijk gezien zijn er geen wettelijke normen, wél zijn er afspraken gemaakt in het klimaatakkoord 2007-2011. Het Rijk en de gemeenten streven hierin bijvoorbeeld naar een vergroting van het aandeel duurzame energie tot 20% in 2020.
Wat wordt nu gedaan in Woerden?
Natuurlijk heeft de gemeente Woerden de afgelopen jaren niet stilgezeten wat betreft deze onderwerpen. Zo was er bijvoorbeeld het Teli-project (waarbij huishoudens met lage inkomens gebruik konden maken van de gratis energiebox met advies) en hebben diverse bedrijven en bewoners al gebruik gemaakt van zonnepanelen en kleine windturbines.

Wat gaat er gebeuren?
In het beleidsplan komen diverse maatregelen voor. Onder andere worden de mogelijkheden van duurzame energie onderzocht en gestimuleerd, waarbij de drempels voor de toepassing van duurzame energie zoveel mogelijk weg genomen worden. Dit wordt gedaan door vooraf vast te stellen in het beleid en de regelgeving wat wel en niet mag. Natuurlijk moeten we in dit licht het project Warmte-Koude Opslag in de Spoorzone niet vergeten, waarbij het grondwater in de aarde als opslagplaats wordt gebruikt voor de warmte of koude die we op dat moment niet nodig hebben. Wanneer het wel nodig is, kan dit naar boven gepompt worden. Ook willen wil de gemeente Woerden in de ruimtelijke plannen een EPL (Energie Prestatie op Locatie) van 10 halen in de Spoorzone. Dit betekent dat er in de wijk netto geen fossiele brandstoffen worden gebruikt. Een andere maatregel is dat er bij ontwikkeling en herinrichting van wegen onderzocht wordt of de mogelijkheid bestaat om energie te besparen of te leveren en uitstoot van broeikassen tegen te gaan. Hierbij kun je denken aan zonnepanelen bij straatverlichting, of energiewinning (warmte) uit asfalt. Bedrijven worden ook voorgelicht over en betrokken bij de kansen en mogelijkheden op het gebied van energie en klimaat. De Milieudienst bezoekt bedrijven en kijkt met hen hoe welke energiemaatregelen rendabel zijn. Het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) wordt hierbij ook gestimuleerd. Dit zou moeten leiden tot een besparing en/of verduurzaming van brandstoffen met 2% per jaar.

Gemeentehuis
Het college gaat ook met het gemeentehuis aan de slag. Daar wordt gewerkt aan een klimaatneutrale gemeentelijke organisatie, de gemeente heeft immers een voorbeeldfunctie. Invoering van energiebeheer zal leiden tot inzicht in het energieverbruik van gemeentelijke gebouwen. Tevens heeft de gemeente kortgeleden een aardgasauto aangeschaft, die als bode-auto dienst doet. Ook wordt nagegaan hoe LED-armaturen in de openbare verlichting toegepast kunnen worden, wat een besparing op de energiekosten van de openbare ruimte oplevert. Het inkoopbeleid wordt ook meegenomen om uiterlijk in 2012 bereikt te hebben dat de gemeente 100% aan duurzame inkopen doet.