Gemeente Woerden

Renovatie en herinrichting bibliotheek De Beuk

29 apr 2009

persbericht
Eind dit jaar start de verbouwing van de bibliotheek. De verbouwing zal in fases plaats vinden, omdat de beschikbare gelden niet toereikend zijn voor het volledige plan. In de eerste fase zal cascoherstel plaatsvinden. Enkele knelpunten die al vanaf de realisatie van de bibliotheek bestaan zullen als eerste aangepakt worden.
De gevels aan de Havenstraat en het voorplein zullen vervangen worden door gevels in een eigentijdse vormgeving met veel glas. De bibliotheek krijgt hierdoor een meer toegankelijke en transparante uitstraling. Tevens wordt de vroegere doorgang tussen de bibliotheek en de bank (in de volksmond `de Mollengang' genaamd) bij de bibliotheek gevoegd.
Tegelijkertijd met de eerste fase van de verbouwing zal het geautomatiseerd uitlenen van boeken ingevoerd worden. Bezoekers registreren de boeken dan zelf bij een digitale zuil.

Gestegen kosten
Al vanaf 2001 wordt er gesproken over de verbouwing van de bibliotheek. Jaren geleden heeft de gemeenteraad hiervoor haar fiat gegeven en is er krediet beschikbaar gesteld. Met verschillende participanten is overleg geweest, al deze voorbereidingen hebben veel tijd gekost. Door sterk gestegen bouwkosten, de behoefte aan meer onderhoud en de aangescherpte regelgeving zijn de kosten flink gestegen. Hierdoor is het beschikbare krediet nu niet meer toereikend voor de totale renovatie en herinrichting.

Informatie- en ontmoetingscentrum
De volgende fase is het binnenonderhoud en de vernieuwing van presentatie en inrichting.
De bibliotheek van de toekomst is niet meer alleen gericht op het uitlenen van boeken, het wordt veel meer een informatie- en ontmoetingscentrum. Multimedia computers, digitale informatiezuilen, een ruimte voor lezingen en presentaties, en een leescafé zijn onderdeel van het plan.
Aan de voorzijde van het pand, direct aan de Meulmansweg, komt in de toekomst de VVV.
Voor deze fase moeten extra gelden door de raad beschikbaar worden gesteld. Pas daarna kan bepaald worden wanneer deze fase van de verbouwing uitgevoerd wordt.