FNV Sport

Stand van zaken Cao Sport

Op 31 mei 2009 loopt de huidige cao Sport af. Dat betekent dat FNV Sport (en de andere betrokken vakbonden) en de Werkgeversorganisatie in de Sport (WOS) weer met elkaar om tafel gaan zitten om te onderhandelen over een nieuwe cao. Aan het begin van zo'n cao traject zetten zowel de bonden als de werkgevers hun eisen en wensen op papier; de zogeheten inzetbrief. FNV Sport heeft in een vijftal bijeenkomsten met leden bepaald hoe die inzet er uit zou moeten zien.

Tegelijk is echter duidelijk dat deze cao-onderhandelingen beïnvloed worden door de economische situatie.

Beide partijen - vakbonden en WOS - hebben inmiddels aan elkaar duidelijk gemaakt wat hun opstelling is in dit proces. Voor de vakbonden is koopkracht voor de werknemers (nu en in de toekomst) van belang. Daarom moet er ook duidelijkheid in de pensioensituatie bestaan. Maar werkzekerheid is Natuurlijk ook van groot belang.

De werkgevers vragen met name aandacht voor de economische situatie en teruglopende inkomsten. Maar vanuit goed werkgeverschap wordt er ook aan die zijde veel waarde gehecht aan de werkgelegenheid.

n de eerste bijeenkomst waarin de huidige inzichten van beide partijen zijn besproken is het volgende besloten:

* FNV Sport neemt de tijd om de uitslag van het referendum van de FNV over het sociaal akkoord af te wachten. Deze zou namelijk van invloed kunnen zijn op de inzet en wijze van onderhandelen. De leden van de FNV konden tot uiterlijk 22 april hun stem uitbrengen.

* Beide partijen komen overeen dat het hoofdstuk pensioenen voorlopig van de agenda af is. Het Pensioenfonds Zorg & Welzijn, het pensioenfonds dat bij de cao Sport hoort) heeft haar herstelplannen inmiddels ingediend: Er lag bij het Pensioenfonds Zorg & Welzijn een premieverlaging in het verschiet. Deze gaat niet door. Dat betekent dat de premie bij het Pensioenfonds Zorg & Welzijn gelijk blijft aan de huidige situatie. Ook worden de pensioenen niet geïndexeerd. Dat betekent dat met het stijgen van de lonen (vanwege de inflatie) de pensioenen die nu worden uitgekeerd niet mee zullen stijgen. Met dit herstelplan verdwijnt de onzekerheid rondom de stand van zaken bij het pensioenfonds. Daarnaast verdwijnt de directe noodzaak om geld te reserveren om een eventueel pensioenprobleem op te vangen.
* De onderhandelingen worden in twee delen geknipt. Allereerst willen partijen afspraken maken waaruit een uiterste inspanning voor werkzekerheid en behoud van werkgelegenheid blijkt. Dit is gezien de economische situatie het meest urgente onderwerp en kan volgens partijen niet lang op zich laten wachten. Voor de zomer zou dit afgerond moeten zijn. Wanneer dit deel van een akkoord bereikt is zal er aandacht besteed worden aan de overige (meer materiële) aspecten van een akkoord.

* Partijen weten dat er dan eventueel met terugwerkende kracht afspraken gemaakt moeten worden (de huidige cao loopt immers tot en met 31 mei 2009) maar nemen dit voor lief. Na de zomer zullen de overige onderhandelingen starten.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op dit gebied: kijk dan op de website van FNV Sport www.fnvsport.nl Wil je er nog actiever bij betrokken zijn: geef dan je emailadres aan ons door via info@fnvsport.nl