AIVD presenteert digitaal doorzoekbaar jaarverslag

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) gaat z'n jaarverslagen voortaan ook aanbieden in een geavanceerde digitale vorm. Hiermee wil de dienst zijn jaarlijkse verantwoording toegankelijker en gemakkelijker doorzoekbaar maken.

Het eerste digitale jaarverslag van de AIVD is te vinden op de website www.jaarverslag.aivd.nl. De site is op woensdag 29 april gepresenteerd. In zijn voorwoord op deze website schrijft het hoofd van de AIVD, mr. G.C. Bouman, onder meer dat de dienst 'met dit digitale jaarverslag meer inzicht wil bieden in het werk dat de dienst doet'. Bouman: 'Maar deze openheid kent natuurlijk wel zijn grenzen. U vindt hier geen informatiebronnen of namen van AIVD-medewerkers. Over de werkwijze kan bovendien alleen in algemene termen gesproken worden."

De jaarverslagsite is onderdeel van het communicatiebeleid van de AIVD dat erop is gericht het publiek daar waar mogelijk meer informatie te geven over de dienst. Onlangs werden daartoe op www.aivd.nl dossiers gepubliceerd over de onderwerpen dierenrechtenextremisme en spionage.

Het gedrukte jaarverslag van de inlichtingen- en veiligheidsdienst werd vorige week gepresenteerd. In dit overzicht van 2008 waarschuwt de dienst dat Nederlanders zich nog onvoldoende bewust zijn van de risico's van spionage en beïnvloeding door andere landen.

Noot voor redacties (